Реформаторският блок е против решението на ЦИК от петък да бъде теглен жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините. От блока ще подадат жалба до Върховния административен съд в предвидения от закона тридневен срок.
Това обяви депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на „Движение България на гражданите" Димитър Делчев.
Той определи решението като лош знак за честността на изборите и посочи, че е противозаконно. Според чл. 423 от Изборния кодекс номерата на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии, обясни Делчев.
"Това са местни избори, на тях трябва да се обсъждат местни проблеми. С това си решение ЦИК се опитва да превърне тези избори в национални", заяви Делчев, като коментира, че това ще ощети гражданите от възможността да изберат най-добрия кандидат за тяхното населено място, който има отговори на техните проблеми.
По думите му, решението дискриминира местните партии и коалиции, тъй като техният номер ще бъде след 80-ти и това ще затрудни допълнително гражданите, които бездруго трябва да се ориентират в 4 различни бюлетини.
В резултат на решението на ЦИК ще стане така, че изборните туристи, натоварени по автобуси из цялата страна да знаят един и същи номер, независимо къде ги закарат да гласуват, каза народният представител.
Това съчетано със стотиците хилядите фалшиви адресни регистрации, които така и не са заличени, буди съмнения, че се готви подмяна на вота.
Ако членовете на ЦИК искат да променят изборния кодекс, нека го направят както трябва - с промени, гласувани от Народното събрание, призова той.
1