Що се отнася до проблемите на България, свързани с корупцията и организираната престъпност, мога да кажа, че има загриженост от страна на Франция и на другите европейски партньори.
Това казва френският президент Никола Саркози в интервю за в. “Труд” в навечерието на визитата си у нас, предаде БГНЕС. Искам обаче да подчертая, че Франция има доверие в решителността на българските власти да осъществят все още очакваните реформи. Има реализиран напредък, както това бе подчертано в доклада на ЕК от 27 юни т.г. и това ме радва. Трябва да се продължи и да се стигне още по-далеч, заявява Саркози и добавя: “Реалното изпращане в затвора на криминални лица, които доскоро се смятаха за недосегаеми, според мен е един основен конкретен резултат”.
С церемония по посрещане на площад “Св. Александър Невски” ще започне официалната визита на френския държавен глава, който пристига в България по покана на президента Георги Първанов. Първанов ще връчи орден “Стара планина” с лента на Никола Саркози. След церемонията по награждаването двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция. По-късно двамата президенти ще имат работен обяд, на който ще присъстват председателят на Народното събрание Георги Пирински и министър-председателят Сергей Станишев. Френският държавен глава ще изнесе лекция пред студенти в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Сарокзи ще се срещне с премиера Сергей Станишев в Министерския съвет. В програмата на посещението на президента Саркози е предвидена и среща с българските медици.