Засега няма необходимост от удължаване на учебния срок и съкращаване на ваканцията на учениците заради учителската стачка.

Това е заключението след проведената днес среща между ръководството на Министерството на образованието и Регионалните инспекторати по образование.

Изчислено е, че 15-ият ден от избухването на стачката е критичният, а днес е едва 8-мият, съобщи Мима Коджабашиева от министерството.

Обсъдени са различни възможности за компенсиране и преструктуриране на учебните програми.
Възможно е например намаляване на броя на часовете за преговор или упражнения, както и на лабораторните занимания.

От различни инспекторати са посочили примери с грипните ваканции, когато на отделни места е бил прекъсван учебният процес, но това не е довеждало до проваляне на учебната година.

При всички случаи за отделните училища, отделните класове и предмети ще се правят конкретни анализи.

За момента няма опасност ситуацията да се отрази на матурите, е становището на инспекторатите.
Информационната кампания в момента се подготвя и ще стартира в края на октомври.
Ако се стигне до удължаване на срока и съкращаване на ваканцията, това ще се отнася до всички училища, тъй като ваканцията не може да бъде намалена за отделни училища. Затова ще се търси решение за тези, които не стачкуват.

Има варианти въпросът да бъде решен, каза Коджабашиева.

Не е обсъждан вариантът в почивните дни да има учебни занятия, тъй като това би рефлектирало върху семействата и се преценява, че не е уместно да се предприема.

При прекратяване на стачката, на момента ще бъде възобновен нормалният учебен процес, като паралелно ще започне и преструктуриране на учебните програми.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев нито коментира ситуацията към момента, нито се ангажира с прогноза за проблема за учителската стачка.

Припомняме, утре сутринта президентът Първанов ще приеме представители на учителските синдикати, лидерите на Подкрепа и КНСБ, както и министрите Вълчев и Орешарски.