„Уте Юнг е 53-годишна. Тя е с вродени двигателни проблеми и се придвижва с количка. Запознахме се в Германия. Повече от пет години бях там на държавна работа, работих като личен асистент. Уте ми гостува във Врачеш от месец и половина. В момента ремонтират къщата й в Германия и тя ще остане у дома, докато ремонтът приключи. Харесва и тук, най-много се възхищава на хубавата природа и на талантливите деца. Двете бяхме на 120-годишния юбилей на читалището в селото. Тя наблюдаваше с голямо вълнение изпълненията на децата, дори се разплака. Каза ми, че децата са много талантливи. Но настроението й бе помрачено, моето също, от една случка. Местен управник, на когото не желая да споменавам името, прояви избирателно отношение, като поднесе цветя само на едно от децата на сцената. Това много огорчи мен и гостенката ми, разказа пред наш репортер Йовелина Сърновска. –Във Врачеш има много талантливи деца. Вместо да ги насърчаваме, ние дори не им оказваме вниманието, което заслужават. По думи на моята гостенка, германците не биха останали безразлични към подобна постъпка. А аз мисля, че в Германия управник, независимо от това на какво ниво е във властта, никога не би си позволил да прояви избирателно отношение към деца”, допълни тя.


Уте Юнг с основание критикува и лошата инфраструктура. На нея самата и е трудно да се придвижва с инвалидна количка във Врачеш и Ботевград. Според Уте чистотата в двете населени места е под всякаква критика. „Жалко е, че имате красиви места и природа, но не ги поддържате. Детските площадки не са в привлекателен вид, нямате младежки центрове, което означава, че не мислите за бъдещото си”, казва 53-годишната германка.


Уте сподели още, че с интерес наблюдава предизборната кампания за избор на кметове и общински съветници. „Разнасят се някакви скъпи албуми и брошури, лепят се плакати, правят се концерти, а всичко това струва страшно много пари. На мен лично ми е интересно чий пари харчат кандидатите?, пита тя. -Да се хвалиш, че си градил с парите на данъкоплатците, не е присъщо за европейските политици. Те подготвят предизборни програми, представят ги и участват в дебати. Така се прави кампания в Германия например, а това, което виждам тук, е безсмислено харчене на средства”, смята Уте Юнг. В навечерието на изборите тя отправя следния призив към жителите на общината: „Вие трябва да си възобновите държавата, общината, селото! Не позволявайте родните Ви места да тънат в нищета и мръсотия, не позволявайте на управниците Ви да проявяват избирателно отношение към децата Ви и към Вас самите, да хвърлят пари на вятъра! Бъдете смели, борете се срещу беззаконието и идиотщината, отстоявайте правата си!  Сега е времето да направите своя избор, да разпознаете истинските и безкористни родолюбци сред кандидатите и да им се доверите! Убедена съм, че има такива хора между тях.”.