В 18ч днес в Исторически музей-Ботевград Димитрина Проданова представи своите ръкописи „Пътувани сънища. Тибет. Индия. Непал.”. Същевременно нейният съпруг Данчо Русчев откри своя изложба от акварел.


В ръкописити на Д. Проданова са включени разкази за местата в Непал, Тибет и Индия, които са посетили заедно със съпруга си. Заглавието на книгата служи за символ на това, че човек никога не трябва да се отказва от мечтите си. Акцентът пада върху Тибет, тъй като това е мястото, на което писателката се е почувствала у дома си.


Книгата е разделена на три части – Тибет – да опитумиш страха; Индия – взрив на сетивата; Непал като сладкиш. Илюстрациите, съпровождащи пътеписите са направени от съпрузите. Корицата на книгата е рисувана от Данчо Русчев.


Писателката споделя, че е написала книгата на един дъх, като частта за Тибет й е отнела едва 2 месеца. „Пътувани сънища. Тибет. Индия. Непал.” е стигнала дори до българската станция на Южния полюс. Когато Николай Петков за първи път е отпътувал за там, взел тази книга със себе си (тъй като има обичай всеки нов човек в базата да носи със себе си по една книга, която да допълва тамушната им библиотека).


Изложбата на Д. Русчев изобразява хора, животни, природа и любов. Картините са рисувани в рамките на два до три месеца. Изложени бяха 14 картини, като никоя от тях не се продава.


Художникът и фотограф не за първи път има изложба в Ботевград. Първата бе през 2013г. Тогава той показа фотоси.


Димитрина Проданова е племеница на Христо Проданов - първия българин, покорил Еверест.


„Пътувани сънища. Тибет. Индия. Непал.” може да бъде закупена от музея на цена от 15лв.


Ива Николова