Вместо да образоват избирателите, партиите предпочитат да им отнемат права, оправдавайки се със сложния вот и многото невалидни бюлетини

Задаващата се промяна на Изборния кодекс, станала неизбежна след хаоса и неуредиците с приемането на изборните протоколи в София и големите градове, ще е удобен претекст за ДПС и БСП да поставят въпроса за отмяна на преференциалния вот, а от ГЕРБ са готови убедено да ги подкрепят.
Като причина ще бъдат изтъкнати прекалената "сложност" на гласуването, объркването сред избирателите и полученият вследствие на това огромен брой недействителни бюлетини.
Вместо да заложат на информационни кампании и работа на партийните си структури по места за образоване на избирателите, големите партии предпочитат да отнемат наскоро даденото право на гражданите да отбелязват в бюлетините предпочитание на един пред друг партиен кандидат. Т.нар. преференция пренарежда пропорционалните партийни листи и въвежда силен мажоритарен елемент в изборите за парламент, европейски парламент и общински съвети.