Без пъстри облекла и екзотични гримове, но с отчетливо полицейско присъствие и напрежение сред участниците започна първия гей парад в столицата.

Гърмеж на пиратка озвучи началото на парада. По данни на охраняващите полицаи още преди началото на проявата са прибрани около 25 човека, привърженици на организациите, които заклеймиха гей обществата.

Участниците в парада отговориха с мощно надуване на свирки, които са били раздадени преди това.

На Моста на влюбените в късния следобед имаше много хора, но беше невъзможно да се отличат участниците от обикновените зрители и журналистите.

Полицията е блокирала подлеза на НДК, през който премина шествието на хомосексуалистите, предава агенция Фокус. Лидерът на БНС Боян Расате каза, че не може по никакъв начин да увери, че няма да се стигне до сблъсъци между участниците в проявата и неговите хора.

Противниците на гей парада хвърлят саморъчни бомбички и димки срещу полицаите. Грубата им реакция бе предизвикана от отказа на органите на реда да пропуснат гражданите, настроени срещу проявата, да тръгнат след шествието.

Боян Расате призова всеки, който е против проявата, да тръгне след гей парада, след което се изгуби в тълпата.

Преди това Аксиния Генчева, изпълнителен директор на гей организацията "Джемини", заяви, че е получила смъртни заплахи и заплахи за физическа саморазправа.

Тя каза, че хомосексуалистите не искат да се натрапват на обществото, но искат да са свободни, защото имат граждански права, плащат си данъците и работят като всички останали.

Генчева призова да не се стига до сблъсъци, да не отговарят на провокации. Тя каза, че в медиите гей парадът е бил преувеличен. Създали са се очаквания, че участниците в него ще се опитат демонстративно да дразнят обществото с облекло и поведение.

"Хората очакваха мъже в рокли, но както виждате ние сме съвсем нормални хора", каза Генчева.

С надпис, рекламиращ неговата организация - "Тангра спорт", в челните редици бе германецът Петер Мьовс, който обясни, че живее от осем години в България и е щастлив да участва в проявата.

"България е вече в ЕС и е нормално да можем открито да показваме различията си", коментира той.