Книгата  „Пафтите на българските музеи” бе представена вчера в Исторически музей – Ботевград. На представянето присъстваха нейният автор - етнографът Надежда Цветкова, и Ренета Рошкева – уредник в Исторически музей – Русе, който е издател на уникалната книга.


В изданието е направен анализ на пафти от 13 български музея. Текстът е илюстриран с 400 снимки на пафти, 9 от които са притежание на музея в Ботевград, което е страхотна реклама за него. Това каза директорът на ботевградския музей Тодорка Коцева при представянето на книгата. 


Авторът Надежда Цветкова сподели, че интересът й към този вид накит е от 1972-ра година, когато работи по разпределение в Рилския манастир. Тогава й се налага да обработи 4 тона накити и църковна утвар, изкупувани за претопяване от държавната служба "Златарска промишленост".


„Пафтите са част от традиционния женски костюм на българката, но всеки чифт представлява художествено завършено изделие, което носи белезите на мястото, където е работено, на етническа и религиозна принадлежност, както и на социален статус. Пафтите се носели в комбинация с къс тъкан колан. Те са се предавали от баба на внучка и така са достигнали до нас”, разказа Надежда Цветкова. Тя допълни, че пафтите представляват творби на българското златарско творчество и сами по себе си говорят за високото майсторство на българските златари.    


Материалите, от които са изработвани пафтите, са злато, сребро, с вградени седеф или кост и дори камък. В книгата са разгледани мотивите по пафтите – растителни, животински, религиозни и други.
Надежда Цветкова сподели още, че музеят в Ботевград притежава пафти, каквито никъде другаде не е виждала – с корали и с изображение на религиозна сцена – Богородица с младенеца.
Присъстващите на представянето имаха възможност да видят на живо изкусната изработка на пафтите на ботевградския музей, снимани  за книгата. Те бяха подредени в изложба.


Представянето на книгата „Пафтите на българските музеи” е едно от събитията, с които музеят се включва в празничната програма на общината, посветена на Деня на Ботевград – 29 ноември. Днес – 26 ноември, от 17.30 часа, ще се състои втората проява -  представяне на двутомното издание „Моите съвременници” на Румяна Пенчева. Книгите съдържат текстове по оригиналните ръкописи и редакторските бележки на самия Стилиян Чилингиров. Той е документирал своите впечатления за събития, на които е бил свидетел, пресъздава и спомени за свои съвременници, сред които са Стамен Панчев и Никола Ракитин”. И това събитие ще бъде придружено с експозиция. Тя е под наслов „Документалното наследство на Никола Ракитин – поет и воин”. Организатори на изложбата са  Национален литературен музей – София и Исторически музей – Ботевград.