29 ноември е една от най-светлите дати в историята на Ботевградския край. Защото на този ден преди 138 години настъпва дългоочакваната свобода за неговите жители. Това е повод днес не само да празнуваме, но и да отдадем заслужена почит на загиналите за освобождението на родния ни град от турско робство.


Тържествената програма по този повод започна с издигане на националния трибагреник и знамето на Община Ботевград на площад „Освобождение”. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов се поклони и постави венец пред паметника на Васил Левски, след което празничното шествие, предвождано от духовия оркестър, се отправи към паметника на патрона на града Христо Ботев. Венец пред него постави председателят на Общинския съвет Мартин Тинчев. Шествието продължи към църквата „Свето Възнесение Господне”, където Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гаврил, отец Борис и отец Николай отслужиха панихида в памет за загиналите воини.


Честването продължи пред паметника на Свободата на площад „Саранск”. Най-напред поздрав към ботевградчани отправи председателят на ОбС Мартин Тинчев: „Днес е денят, в който трябва да мечтаем. Нашите мечти и желания могат да направят нашия град такъв, какъвто го искаме. Това е начинът да отдадем почит на хората преди нас. Това е и начинът, когато ни е най-тежко – да продължим напред, да не правим компромис със самите себе си, да не правим компромис с нашия град, ако искаме да не се срамуваме от това, което ще остане след нас. Това е и начинът да изпълним със съдържание думите: чест, достойнство, патриотизъм, родолюбие, общност, съпричастност. 29 ноември не е просто Денят на Ботевград, а нашият празник – на родените и живеещите тук. Честит празник!”.


Последва поздравление от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той приветства гостите с „добре дошли” и им благодари за това, че са уважили празника на града. В обръщението си към ботевградчани Иван Гавалюгов каза: „Поздравявам Ви с днешния специален за всеки ботевградчанин ден. На днешния ден в далечната 1877 година, след дългогодишно очакване, след преживени множество мъки и страдания, след тежка борба, жителите на тогавашното Орхание са изпитали едно от най-съкровените чувства – чувството да бъдат свободни. Днес, 138 години по-късно, вярвам, че много ботевградчани изпитват подобно чувство – чувството да бъдат свободни. Вярвам, че Ботевград има прекрасен човешки ресурс, който с много вяра, упоритост, общи усилия и с успешното съчетаване на прогресивното мислене и свежите идеи на младите с мъдростта и опита на възрастните, убеден съм – ще успеем да превърнем нашия град в мястото, в което искаме да живеем и да се трудим, в мястото, в което искаме да отглеждаме и възпитаваме нашите деца и внуци, мястото, което не бихме искали да напуснем, мястото, с което искрено ще се гордеем. Честит празник, скъпи ботевградчани! И дано доброто настроение и позитивните мисли Ви съпътстват не само в днешния празничен ден!”. 


Поднасянето на венците и цветята стана по ред, различен от установения в предишните три мандата. След присъстващите гости и местната управа, предимство бе дадено на училищата, детските градини и неправителствените организации. Партиите и местните коалиции поднесоха накрая, по реда на представянето им съответно в Народното събрание и местния парламент.


Тържествената програма завърши с празничен концерт „138 години на крилете на Свободата”, който се състоя в големия салон на читалище „Христо Ботев”. В него участие взеха общински духов оркестър, градски хор „Стамен Панчев”, детски танцов състав „Орханийче”, детски хор „Бонка Големанова”, Габриела Партовска, Любомира Вушева, Питър Райнов, Иво Михайлов, Мария Атанасова и Лъчезар Кръстев - Джони. Водещи бяха Адела Осман и Стоян Клюнков.


Изпълненията на местните таланти заредиха публиката с приятни емоции в празничната неделя.


Сред гостите в салона на читалището бяха: Ловчански митрополит Гавриил, заместник министърът на околната среда и водите Красимир Живков, зам.-областният управител Николай Николов и други. 


По случай празника на Ботевград бяха получени поздравителни адреси и цветя от: министър-председателя Бойко Борисов, депутати от Софийска област, областния управител Росица Иванова, кмета на Правец Румен Гунински, местни фирми и други.


„Поздравявам всички жители и гости на града за празника и им желая здраве, лично щастие и успех във всяко начинание. Вярвам в способността на хората от Ботевград да развиват потенциала на своя град. Убеден съм, че заедно можем да постигнем много за икономическия растеж и за по-добрия живот на всички, защото реалните положителни резултати са съчетание между доброто управление на местно ниво и политиките на държавата в подкрепа на българските общини. Честит празник!” – това се казва в поздравителния адрес от премиера на страната.