Двамата рецидивисти вече са осъдени ефективно с „лишаване от свобода“


Работата по случая започнала на 7 декември след подадени в РУ - Правец сигнали от собственици за пет разбити къщи в землището на града. При извършените огледи  се изяснило, че всичките посегателства са извършени през нощта срещу понеделник. Установено е, че от два от взломените имоти, находящи се в местността „Дивчов рът“, е бил извършен опит за кражба, а от останалите три - в местността „Манастирица“, са били отнети два плазмени телевизора 21 и 32 инча, акумулаторна батерия, радиокасетофон, газова печка, туристическа бутилка с котлон, зимно мъжко яке, фенер и хранителни продукти. По случаите били образувани досъдебни производства по чл. 195 от НК.


Криминалисти от ОДМВР - София и колегите им от РУ - Правец предприели незабавни оперативно-издирвателни действия за разкриване на поредицата извършени престъпления. В резултат на бързата им реакция, в близост до един от ограбените имоти, полицейските служители задържали един от извършителите - В.Й. от софийското с. Лозен, криминално проявен и осъждан. 43-годишният мъж, у когото били открити част от инкриминираните вещи, дори бил облякъл откраднатото зимно яке. След задържането му в полицейския арест разследващият екип продължил активно с извършването на  процесуално- следствените действия, довели съвсем скоро до задържането и на втория извършител - отново криминално проявен и осъждан. 49-годишният З.З. от с. Лозен бил задържан в столичен квартал, а в автомобила му - открити и останалите откраднати от вилите вещи.


На 9 декември В.Й. и З.З. са привлечени в качеството на обвиняеми за извършените от тях престъпления и още същия ден Районният съд в Ботевград им е наложил ефективни осъдителни присъди „лишаване от свобода“.