Местната "Топлофикация" твърди, че заради игрище е срязана и изместена тръбата за града.
Газопровод на "Топлофикация Правец" беше срязан, защото минава под терен, върху който "Тера тур сервиз" ЕООД изгражда голф игрище. Компанията е на Васил Златев, бащата на генералния директор на "Лукойл" Валентин Златев. Това заяви председателят на съвета на директорите на "Топлофикация Правец" Светла Василева.

Разрязването на тръбата започна в събота, а нарушителите и в момента продължават да работят, излагайки на пряка опасност целия град, твърди Василева. Срязването е дело на "Правецгаз 1", която е доставчик на газ за града. Целта на акцията е да се измести с около 500 м трасето на тръбата, така че подаването на газ по нея да не минава под бъдещото голф игрище. "Направено е нещо като байпас, за да се избегне сервитутът, с който се ползва всяко подобно съоръжение. Напълно незаконно е, не сме давали съгласие за преместването и за това не са уведомени нито Гражданска защита, нито пожарната", обясни Василева. В резултат на разрязването е нарушена антикорозионната защита на газопровода, което може да доведе до пробиви и изтичане на газ, предупреди тя.

Юристът на "Правецгаз 1" Любомир Цеков категорично отрече твърденията на Василева. Той обясни, че компанията е правила преустройство на газопровода, за да подаде гориво към нов клиент - "Оранжерии Правец". Всичко е извършено според инструкциите на плана за газоопасни и взривоопасни работи, твърди адвокатът. Според него нарушител в случая е тъкмо "Топлофикация Правец", защото тръбата не е отразена в градския кадастър и няма акт 16.

Разрязването на нашата тръба е отразено в констативен протокол на полицията в Правец, каза Василева. Заради това още вчера тя е подала жалба в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) срещу "Правецгаз 1". От ДКЕВР обявиха, че са запознати със случая, но не могат да предприемат мерки, защото "Правецгаз 1" и "Топлофикация Правец" се съдят. И Василева, и Цеков отрекоха.

Според Цеков от "Булгаргаз" са спрели газоподаването, тъй като топлофикацията имала задължения към дружеството. Дължим на "Булгаргаз" 25 хил. лв., които могат да бъдат платени до края на седмицата, но това не променя факта, че е извършено нарушение, заяви Светла Василева. Според нея акцията в събота не е станала без знанието на общината, защото кметът Красимир Живков неведнъж публично бил обявявал, че иска да ликвидира "Топлофикация Правец". Кметът каза, че според него няма никакво нарушение, а той си обяснява реакцията на дружеството с плановете градът да се газифицира.

За случая е уведомена районната прокуратура в Ботевград, която е разпоредила регионалната дирекция на строителния контрол да направи проверка. От дирекцията в София обявиха, че са наясно с казуса и е започнала проверка.

За намеренията на "Правецгаз" да премести трасето на газопровода топлофикацията съобщи още на 20 април. Тогава от правния отдел на община Правец също обявиха, че тръбата не е пускана в редовна експлоатация. Пак тогава представители на "Тера тур сервиз", която строи голф игрище над газопровода, заявиха, че съоръжението е незаконно. От "Топлофикация" обаче заявиха, че съоръжението, който е строено през 1988-1989 г., има разрешително за ползване.