Когато отидох в Лопян за предстоящото Коледно тържество останах изненадан. Оказа се, че вместо предварително обявеното като такова в Детската градина си беше напълно много добре подготвено и изпълнено като училищно. С богатия репертоар и добре подготвения и изпълнен сценарий, с подходящите предновогодишни и коледни носии, с които бяха облечени участниците в програмата.
Проведоха го в салона на местното читалище.
Присъстваха Цветелина Цакова – кмет на с. Лопян; Пейо Мирчев – дългогодишен учител и директор, член на Училищното настоятелство и читалищен деятел ; общественици; учители, родители и бивши ученици.
Започна се с припомняне на обичаите около Бъдни вечер-нощта преди Коледа, в която се е родил Исус Христос. От трескавата подготовка около бъдника в огнището, който гори през цялата нощ, трапезата със 7, 9 или 12 ястия с продукти, родени от Земята. Посрещането на самата коледа, която започва с благословията и начупването на коледната погача от стопанина на семейството.
След това децата от детската градина и ученици, най-вече от началния курс, пресъздадоха чрез песнички, стихове и танци Коледното тържество.
Не закъсняха и коледарите със своите благословии за щастие, плодородие и благоденствие на цялата фамилия.
В същия тон бяха и пожеланията на директорката на училището Мария Фердинандова и на кмета на с. Лопян Цветелина Цакова.
А за вас, нашите читатели предоставяме богатия снимков материал, в подкрепа на това, което се случи днес, 18 декември, от 10:00 часа преди обяд в ОУ „Христо Ботев” с. Лопян.