Седмица преди премиерата си у нас „Междузвездни войни: Силата се пробужда" счупи рекорд за предварителна продажба на билети у нас. Генерираният приход вече възлиза на над 200 000 лв, като сходни километрични опашки пред касите до момента е образувал само „Хобит: Битката на петте армии".


Подобен финансов резултат на ниво „покупка в аванс" обаче до сега не е регистриран от нито един филм по родните кина, съобщиха разпространителите от „Форум филм България" за „Монитор".


Седмата част на сагата е интелигентен, вълнуващ и зрелищен поклон към творчеството на Джордж Лукас. Режисьор, съсценарист и копродуцент, Джей Джей


Ейбрамс е постигнал привидно невъзможното - създал е пълнокръвен наследник на поредица, която освен поп-културен феномен за три поколения е по-голяма от всяка кино вселена, генерирана в Холивуд. Спазвайки традицията на Лукас да дава шанс на тотално неизвестни актьори за главните роли, Ейбрамс избира лично 23-годишната Дейзи Ридли за ролята на Рей.


Преди да скочи в кожата на вехтошарка, която се бори за оцеляването си сред пясъците на Джаку, британката снима в няколко късометражки и се издържа като епизодик в треторазредни сериали. Харизматична, чиста като коледно утро и с очи, поразяващи като джедайски меч, тя е актриса, за която тепърва ще се говори.


Ето и какво се случва накратко. Действието се развива 30 години след събитията в „Завръщането на джедаите". Люк Скайуокър се скрива вдън галактиката (буквално), след като един от учениците му се обръща срещу него. Физически джедаите минават на командно дишане, но философията им още пулсира в сърцето на Съпротивата, водена от прицнеса Леа (добрата стара Кари Фишър). Неин пилот открива последния пъзел от картата, която ще покаже местонахождението на Люк.


Към заветното парче информация апетит проявява и Първия ред - армията на злото, която е дирижирана едновременно от Хъкс (Домнал Глийсън), генерал с нацистки маниер, и Кайло Рен (Адам Драйвър), внукът на Дарт Вейдър. В издирването на Люк по неволя се включва Рей (Дейзи Ридли), вехтошарка от Джаку, която се изхранва чрез лов на отломки за скраб.


Животът й се преобръща, когато спасява от разфасоване дроида БиБи Ейт, който съхранява заветната карта след като Първия ред пленява пилота Поу Дамерън (Оскар Айзък). Дамерън успява да се измъкне с помощта на Фин (Джон Бойега) - щурмовак, който освен с черня цвят на кожата си изпъква с нежеланието си да убива. Пътищата на Фин и Рей се пресичат с тези на Хан Соло (Харисън Форд) и Чубака (Питър Мейхю), а останалото, както се казва, е история. Най-добрата от „Завръщането на джедаите" насам.