Обявен е жълт код за обилни снеговалежи в цялата страна за неделя (3 януари), показа справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките . Очаква се валежите да започнат вечерта събота срещу неделя. Първо ще завали в Западна България, а после и в Източната част, уточняват синоптиците.

Минималните температури ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а в Югозападната част на страната - между минус 5 и минус 2. Максималната температура в Северна България няма да превиши минус 7 градуса, а по Черноморието - до 3 градуса. В София се очаква минималната температура да бъде минус 9, а максималната минус 1.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно - може да се очаква затваряне на летища или забавяне на полетите, трудни условия за шофиране и удължаване на времето за пътуване.

Утре е и последният ден от почивните дни за Нова година и се очаква засилен трафик. От 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.