За Източно-православната църква в Русия днес, 7 януари, е Коледа. Датата е различна, защото Руската православна църква използва стария „Юлиански календар”.
Не малка група членове на Движението на Русофилите в Етрополе отбелязаха снощи, 6 януари, Бъдни вечер по руския календар. Председателката на  организацията Янка Филипова прочете Поздравителния адрес от кмета на Общината Димитър Димитров.
„В тези дни на равносметка отправяме своя поглед напред  с благослов и упование, надежда и се надявам , че всеки един от Вас има повод за лично удовлетворение от постигнатото, стремеж за повече радост, доброта и разбирателство. Нека да има във Вашите домове много късмет, лично и семейно щастие, мир и любов! Отворете сърцата си за искрица доброта и разбирателство, благосклонност и човещина, обич и оптимизъм” – е малка част от прочетеното.
В ресторант „Оазис”, където беше тържеството, присъстваха и Етрополските свещеници отец Огнян и отец Христо. Своя благослов за здраве и благоденствие през новата година отправи отец Огнян. С руски стихотворения, притчи и много хумор, изпълнени от присъстващите, се създаде празничната задушевна атмосфера, породена и от вековната дружба между двата славянски народа. В традиционната за двата народа пита с късметите беше поставена новата монета от 2 лева. Този, на когото се падна парата, трябваше де изпълни някаква творба на руски - стихотворение или песен. 
До късно през нощта ресторантът беше огласян от руски песни, които осигури чрез съвременна аудио-видео техника инж. Васил Христов.