В продължение на две години летният отдих на ученици и млади семейства на Черно море е част от социалната програма на програма на община Ботевград. През миналата година ОбС гласува за реализиране на тази идея общината да отпусне 150 000 лева  от собствени средства, но реално, по една много странна схема са били похарчени 40 000 лева по договор на общината с общинската фирма, спечелила обществената поръчка. Фирмата е изпълнявала поръчката за отдих на младите семейства. А средствата за отдих на учениците, са били осигурявани от училищата, които от своя страна, са искали тези средства да им бъдат възстановени по накакъв начин от общината. Имало е отделен договор за кетъринг и отделен договор за почивка. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на общественото обсъждане на проектобюджета за тази година, което се проведе вчера. Както съобщихме по-рано днес, тогава той представи и социалната програмата на общината за тази година. Иван Гавалюгов обяви, че в нея са предвидени 80 000 лева за летен отдих на ученици и млади семейства на Черно море. В тази връзка някои от присъстващите граждани изразиха мнение, че подборът на млади семейства и ученици, които да почиват безплатно на море, е ставал по неясни критерии. Според тях от безплатния отдих са се възползвали и семейства, за които се знае, че са материално обезпечени и могат да си позволят на летуват на море за собствена сметка.


„Ако обществената поръчка не е направена така, че да я спечели определено лице, средствата биха могли да се използват много по-рационално и да бъдат достатъчни за летен отдих на по-широк кръг семейства и деца. Може да е за шест, осем или десет дни. Освен това, ако има ясни критерии кои, как и къде да почиват, това не е излишен разход. Предстои да уточним критериите, по които ще бъдат разходвани тези средства”, каза в отговор Иван Гавалюгов  


В крайна сметка Общинският съвет е органът, който ще се произнесе дали да бъдат отпуснати средствата за летен отдих на ученици и млади семейства.