2100 пътни знака и 33,8 километра предпазни мантинели за поне 1,5 млн. лева са откраднати и повредени от вандали за година по републиканските шосета. Това сочат данни от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Пътните знаци струват от 154,40 лв./кв. м за най-евтините пластмасови до 465,87 лв./кв. м за железните, а цената на мантинелите тръгва от 47,22 лв./м и стига до 273,90 лв./м. Металните табели и пътни огради са предпочитани от крадците, защото освен за връщане в пунктовете за скрап, ги използват за колове на дворни огради, за подпиране на асми и пр.
„Режат ги с флексове, оксижени, товарят и ги предават за вторични суровини. А уж на пунктовете е забранено да ги приемат. Най-много се краде в района около Ботевград и по стария първокласен път през Витиня”, заяви шефът на АПИ Лазар Лазаров, цитиран от вестник „Монитор”.
 Според него от магистрали трудно се краде, защото има повече трафик. От края на миналата година всички мантинели по АМ „Тракия” са застраховани. Всяка липса или повреда се дава на застрахователя и той си търси парите от водача, предизвикал катастрофата и я е строшил”- добавя пътният шеф в днешна публикация на вестник „Монитор”.