Родената в Трудовец Ваня Ефтимова-Белинджър  представи своята книга „Marie von Clausewitz. The Woman Behind the Making of On War” на 26 януари в Чикаго. Ваня е журналист в БНТ и вестник „Капитал”, от години живее в САЩ със съпруга си, който е военен. Там тя завърши и магистратура по военна история и книгата й е посветена на немския военен стратег Карл фон Клаузевиц. Но от необчайна гледна точка - тя успява да извади на светло неизвестни факти за живота  на Карл фон Клаузевиц и съпругата му Мари .
Двамата са си разменяли много писма, които обаче се смятали, че са унищожени през Втората световна война. Изследователят Ваня Ефтимова – Белинджър решава да търси тези писма  в пруския таен архив в Германия. Първоначално й казват, че не намират нищо. Но няколко месеца по-късно се оказва, че  благородническа фамилия, наследила кореспонденцията на Мари фон Клаузевиц, я дарява изневиделица на библиотеката. 283-те писма са дигитализирани и изпратени на Ваня в Щатите.
Ваня, която е възпитаничка на Езиковата гимназия в Правец със специалност немски език, казва, че е било истинско професионално предизвикателство първо да разчете писмата, писани през 19-ти век
За книгата си „Marie von Clausewitz. The Woman Behind the Making of On War” Ваня Ефтимова е удостоена с наградата на Обществото на военните писатели за 2015 година.