Тази година честваме 134 години от рождението на големия художник Владимир Димитров – Майстора. Владимир Димитров – Майстора е най-самобитният български художник, синоним на националния ни дух.


В творчеството му се оглежда България, красотата и хармонията на човека и природата. Досегът с изкуството му неизменно ни кара да се чувстваме повече българи. Да твори е неговото призвание, смисълът на съществуването му. Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството.


По традиция ще бъде открита изложба на миналогодишния ѝ носител – Ивайло Мирчев. Освен обновената постоянна експозиция гостите на галерията ще могат да видят и по-рядко показвани творби на Майстора – подготвителни рисунки, както и Годишната изложба на кюстендилските художници.


Участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като „Столицата на рая”.