В края на миналата година Свещено-иконом Емил Георгиев Якимов – игумен на Етрополския манастир „Св. Троица” е определен за „Духовник на Софийска област за 2015 година”.
Наградата в категория вероизповедание, грамота и плакет, му е връчена на церемония в Гербовата зала  от Управителя на Софийска област Росица Иванова. „За плодотворна духовно-пастирска и учителна дейност и ревностна грижа за поверената му Света обител”.
Приемайки отличието с изключителна скромност, отец Емил пожела на всички много здраве, смирение и светлина през новата година, да бъдат по-добри и успешни както хората, така и общините в Софийска област.
Свещено-иконом Емил Георгиев Якимов е роден в гр. Враца. Завършил е Софийската духовна семинария през 1987 г. и Богословския факултет на Софийския университет през 1993 година.
След завършване на образованието се грижи 12 години за два манастира: „Св. Петка” и Дивотинския „Св. Троица”.
От 2003 година е ръкоположен за свещеник в Етрополския манастир и вече 13 години се грижи за поддържането и обновяването на Светата обител.
С изключителното дарителство на Емил Димитров, Славян Теофилов, Владимир Житенскии и на по-голямата част от жителите на град Етрополе е обновена изцяло църквата на манастира и е изградена нова камбанария, извършен е цялостен ремонт на част от южното монашеско крило и са обновени останалите сгради в района на манастира.
Предстои довършване на южното монашеско крило и поддържане на цялата база на Светата обител.
Честито на отец Емил!