Камбаната е 40-килограмова, изработена от месинг. Само преди няколко дни тя бе монтирана пред храма „Свети Йоан Чудотворец”  - първата православна постройка в Антарктида.
Камбаната е дарение за българските полярници от Севдалин Николов. Той е бъчвар, роден е в Смолян, от 21 години живее във Врачеш.
През миналата година от предаването „Вяра и общество” по БНТ научил, че българските полярници мечтаят храма ни на остров Ливингстън да има и камбана.  Севдалин се свързал по телефона с предаването, после с художничката Генка Петрова, която е изографисала иконите в храма, и казал, че той ще дари камбаната. Свързал се с майстор в Пловдив и я поръчал. След това я предал на българската експедиция, която замина през ноември м.г.
Полярниците ни приели с голяма радост и благодарност дарението.  Севдалин пази като скъп спомен перцето от пингвин и камъчетата от Антрактида, които полярниците му подарили.
„Човек не може да мисли само за материалните неща. Духът е много по-важен в живота ни” – казва Севдалин. И така обяснява желанието си да дари камбаната. На нея има надпис „Врачеш” и това е било желанието му на дарител.
В българската база, разположена на полуостров Хърд в Южния залив на о-в Ливингстън, Южношетландски острови, през 2003 г. е построен параклис, посветен на покровителя на българския народ преподобни Иван Рилски Чудотворец. През 2012 г. е изградена нова сграда за по-голям храм "Св. Иван Рилски" - първата православна постройка в Антарктида.