За 16 февруари в Областната администрация е насрочена среща на областното ръководство с представите на бизнес средите в общините Ботевград, Правец и Етрополе. Преди това – на 11 февруари, ще се състои срещата с представители на частни фирми, които осъществяват дейността си в общините Долна баня, Ихтиман, Костенец и Самоков.


Първата информационна среща „Бизнес закуска” се проведе на 3 февруари. В нея взеха участие представители на 23 успешно работещи фирми в общините Годеч, Горна Малина, Драгоман, Костинброд, Своге  и Сливница. Темата на срещата бе тема „Предстоящи възможности за кандидатстване по програми с европейско финансиране".


„Основната цел на форума, който се провежда за пръв път в Областна администрация на Софийска област, е да се установи стабилно сътрудничество между правителството и местния бизнес, с цел използване на всички възможности за подпомагане на фирмите от общините и подобряване на икономическото състояние на Софийска област. Вярвам, че тази среща е навременна и ще бъде полезна за всички фирми, като в бъдеще ще доведе до конкретни резултати и подобряваща се бизнес среда. Стартираме в  началото на календарната година, съобразявайки се с това, че до дни се отварят процедурите за кандидатстване по няколко от мерките на оперативните програми като "Добри и безопасни условия на труд" към МТСП и времето за приготвяне на проектните ви предложения е ограничено. Заедно с нашите партньори от работодателските организации – Българска стопанска камара /БСК/, Българска търговско-промишлена палата/БТПП/ и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ ще сме на разположение за съдействие и подкрепа. Днес поставяме началото на една нова и надявам се ползотворна традиция с поредица от форуми, като този, даващи възможности за реален напредък на всеки от вас и подкрепящи бизнеса в нашия регион“, заяви Областният управител Росица Иванова при откриването на срещата вчера.


Гости на форума бяха Кирил Желязков – гл. директор на БСК и Мариана Танчева – представител на  БТТП.  Те приветстваха организирането на форума, изказаха задоволството си от широкото присъствие на представителите на бизнеса от региона на областта и заявиха, че приемат това като ясен знак за нуждата от регулярни, ориентирани към резултата и тясно фокусирани в практически аспект бизнес срещи.


Присъстващите на срещата имаха възможност да се запознаят обстойно с оперативните програми за програмен период 2014-2020 - ОП “Иновации и конкурентно-способност”, ОП “Региони в растеж”, ОП “Развитие на човешките ресурси”, ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”, ОП “Околна среда”, ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, ОП “Добро управление”, както и с електронната система за кандидатстване ИСУН 2020.


Програмният директор европейски програми и проекти - Елза Григорова бе основен лектор на събитието. Тя представи подробно условията и сроковете за кандидатставане и спецификата на всяка оперативна програма. Сред акцентите бе разясняване на обосновката и необходимостта от реализирането на даден проект, определянето на обща и специфични цели, целеви групи, подробното описание и обосновката на дейности, продължителността на проекта и план за изпълнение. В рамките на информационното събитие бяха разяснени в детайли и стъпките при кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по линия на оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.


Г-жа Григорова представи примерни дейности по програма „Развитие на селските райони”, които биха представлявали интерес за участниците във форума - модернизация на производството, преработката и реализацията на хранителните продукти, подкрепа за млади земеделски производители, подобряване на достъпа до консултантски услуги и обучение, запазване на традиционните земеделски практики, особено в планинските райони, възстановяване и поддържане на земеделски земи с висока природна стойност, насърчаване на биологично растениевъдство, пчеларство и животновъдство, подобряване на ефективността при интегрираното управление на водата като стопански ресурс, възстановяването на горския потенциал и превенция на пожарите в горите, стартиране на микропредприятия в селските райони с приоритет в областта на преработката, подобряване на общинската пътна и ВИК инфраструктура и други.


След направената презентация представителите на бизнеса имаха възможност да поставят практически въпроси и проблеми, да споделят положителен опит и установят контакти за партньорство помежду си, бе дискутирана основната цел на форума – да се установи сътрудничество между държавните и работодателските институции и местния бизнес, с цел използване на всички възможности за подпомагане и подобряване на икономическото развитие на Софийска област.