Днес се навършват 143 години от гибелта на Апостола на българската свобода. В знак на признателност и преклонение към делото и личността на Васил Левски, ботевградчани поднесоха венци и цветя пред неговия паметник в центъра на Ботевград. Водещите на церемонията припомниха моменти от живота и революционната дейност на великия българин.
Панихида в памет на Левски и сподвижниците му от Орхание се състоя в църквата „Свето Възнесение Господне”. Тя бе отслужена от архиерейския наместник отец Борис и от отец Николай.
„Дякон Игнатий отдаде живота си не само за освобождението на страната ни от османско иго, но и за запазване на християнската вяра. Затова той ще остане безсмъртен. Вярвам, че Апостола е в Царството небесно и закриля оттам своята Родина и родолюбивите българи. Никога няма да бъдат забравени и неговите сподвижници, които се посветиха на опасното, но свято дело. Това каза архиерейският наместник отец Борис след панихидата.
По традиция църковната служба се организира от дружество „Орханиец”. Както всяка година, така и тази поименно бяха споменати местните поборници, които след гибелта на Апостола, са заточени в Диарбекир. Някои от тях никога не се завръщат в родния дом.
На панихидата присъстваха кметът на общината Иван Гавалюгов, ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров”, членове на неправителствената организация, представители на Историческия музей и ОП „Обредни дейности”, граждани. Всички те запалиха свещи в памет на Левски и съзаклятниците от старото Орхание.  Свое стихотворение за Васил Левски прочете поетът от Скравена Петко Павлов.