Нашият признателен народ винаги ще помни деня, в който един велик българин загуби живота си. През мразовития ден на 19.02.1873 година турските власти изпълняват присъдата над Васил Иванов Кунчев – ЛЕВСКИ и го обесват в покрайнините на София. Цяла България свежда глава и коленичи пред живота, делата, подвизите и мечтите на този забележителен човек. Преди 143 гoдини той ни завеща:
„Дела са нужни нам сега, дързост и постоянство.” „Нашето драгоценно Отечество се нуждае от достойни хора, които ще го водят по пътя на благоденствието, така щото да сме равни с другите европейски народи.” „Всичко зависи от нашите задружни сили.”
Днес почит към Васил Левски отдадоха децата, учителите и служителите от ОУ”Отец Паисий” село Врачеш. Възпоменателно тържество по повод гибелта на този велик българин поднесоха децата от подготвителната група с ръководител Станислава Петровска и четвърти клас с учител Цанка Маринова.
Програмата включваше художествено изпълнение на стихове и песни, посветени на Левски. Силно впечатление направиха най-малките възпитаници на училището – 5-6-годишните от подготвителната група, изпълнявайки химна на Република България и любими песни за Дякона. Мултимедийна презентация описваше делото и личността на Левски, красотите на България, за която той се бори и умря!
В часовете по ЗИП/История, ученици от шести клас писаха есе на тема ”Къде е Левски днес - в историята или в сърцата ?”, споделиха свои мисли и подредиха кът за Апостола, а втори и четвърти клас направиха работни листа, които поставиха на видно място.
Мероприятието беше уважено от кмета на с.Врачеш, г-н Марин Бончовски, който благодари за поканата и призова всички ученици да следват примера на Апостола и да го носят вечно в сърцата си.