В съботата срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) християните правят помен за мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.


По стар обичай се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито, хляб и вино. На гробовете свещениците извършват молебен за упокоение на душите. Християните палят свещи, оставят свежи цветя и отдават почит на починалите близки.


Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.


Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на роднини, съседи, на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). С тях започва големият Великденски пост.


Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. В една календарна година има четири Задушници – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.