Удължават срока на третото издание на  Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”. Учениците могат да изпращат своите творби до 14 март /включително/ на: stamen.panchev@abv.bg. 

Конкурсът е организиран от Община Ботевград, дружество „Орханиец” и дружество на литературните творци от Ботевград „Стамен Панчев”. Надпреварата ще премине под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета, и нейния син Стамен Банковски.

Конкурсът стартира на 2 февруари. До първоначално обявения краен срок – 3 март /включително/, по електронната поща, посочена по-горе, са постъпили творби на ученици от София, Правец, Варна, Попово, Кърджали, Търговище, Карлово, Троян, селата Стража и Здравец, обл. Търговище, село Кичево, община Аксаково и други. От София и село Стража масово участват ученици – членове на литературни клубове.

Участниците от Ботевград са само трима – по един от ОУ „Васил Левски” – Ботевград, ОУ „Любен Каравелов” – с. Трудовец, ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – ученичка от осми клас.. До първоначално обявения краен срок не е постъпила нито една творба на ученик от гимназиален етап на обучение в Ботевград.

Работите на участниците в конкурса ще бъдат оценявани от петчленно жури, в състава на което влизат двама преподаватели по български език и литература в Софийския университет.

Церемонията по награждаването ще се състои на 26 март. За целта Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 800 лева от собствени приходи на общината. До 500 лв. от тях са за коктейл на лауреатите, техните ръководители и гостите на конкурса, а 200 лева са отредени за носителя на наградата на Община Ботевград. Освен паричната награда, победителят ще получи и стъклен плакет от дружество „Орханиец”, върху който ще бъде гравирано неговото име. Дружество „Орханиец” и Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” са предвидил парична награда и плакет за местен автор. Останалите 12 награди – в отделните възрастови групи и раздели, ще бъдат осигурени от Стамен Банковски – правнук на поета Стамен Панчев. Тези награди също са парични, като всяка една ще бъде придружена със специален плакет. Всички участници в конкурса ще получат грамоти от дружество „Орханиец”.

Конкурсът се популяризира чрез регионалните инспекторати по образование. Повече подробности за регламента може да научите от обявата, която публикуваме:  



                                     Община Ботевград,
                                     Дружество „Орханиец”
и Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград
                                          организират

III Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”

Конкурсът  ще се проведе под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета Стамен Панчев, и  Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.
Цели
Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна. Той цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.
Теми на конкурса /по избор/:
- за първа възрастова група: Родината през моите очи; 
Има ли по-хубава възраст от детството?
- за втора възрастова група: „Свестните у нас считат за луди…” /Хр. Ботев/; Силата на любовта
- присъдена ще бъде и една СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за творба, посветена на Стамен Панчев.
Регламент:
- конкурсът е в два раздела: за стихотворение и разказ;
- възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:
            - от V до VIII клас
            - от IX до XII клас
- всеки кандидат може да участва с до две творби – по една за двата раздела, като разказът не трябва да надвишава 3 печатни страници;
- творбите трябва да са непубликувани /отнася се и за интернет публикации/ и да не са участвали в други литературни конкурси;
- творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език;
 
Награди: 
- За всяка възрастова група – и в двата раздела /стихотворение и разказ/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.
 - Извън горепосочените, ще бъде връчена и една Специална награда. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо  - Човека!
 
Срокове:
 - Конкурсните творби ще се приемат до 14 март /включително/ 2016 година на адрес:
 stamen.panchev@abv.bg
- в писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва;
- самите творбите трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, .doc, .rtf, .txt), който да се прикрепи към писмото.
 
Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.
- Датата, часът и мястото на церемонията по връчване на наградите ще бъдат уточнени допълнително.
За въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg, фейсбук страница на конкурса – Литературен Конкурс Стамен Панчев.