Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Стамен Янев. Сертификатът ще бъде връчен следващата седимица. "Това е доста атрактивна инвестиция, като се влагат 7 млн. 626 хиляди лв. и ще се открият над 400 нови работни места в сферата на автомобилостроенето в района на Ботевград” – заяви Янев.
В момента БАИ работи по сертифицирането на 14 нови проекта, които в следващите 2-3 години трябва да донесат нови 400 млн. лв. на България и над 3000 нови работни места.
„През 2015 г. всъщност отчитаме шестгодишен връх на преките чуждестранни инвестиции, привлечени в България, което в цифри е около 1 млрд. и 600 млн. евро. Това, сравнено с 2014 г., е близо 22,5% ръст. Ние се надяваме, че ще запазим темпото и през 2016 г. Отново тенденцията ще бъде най-атрактивни да са секторите машиностроене, автомобилостроене и аутсорсинг на бизнес процеси. Едни по-атрактивни ниши също биха могли да бъдат хранително-вкусовата промишленост, туризмът химическата индустрия, биоземеделието. Възможностите, които дават минералните извори в България за едно модерно и наистина развито съчетание между туризъм и здравеопазване като услуга, насочена към възстановяване на хората, също биха могли да бъдат част от сектори и ниши, които биха могли да привлекат инвеститори.” – коментира Стамен Янев.