„Магия и реалност”, така са нерекли работещите в Историческия музей тазгодишната изложба от гоблени, която беше открита днес, 8 март, в 13:30 часа.
За пета поредна година нашият сайт ви прави съпричастни на майсторството на жените-гоблинарки от Етрополе. Участничките в изложбата получиха от директорката на музея по едно цвете и по повод днешния Международен ден на жената.
В техните творби са застъпени различни теми: религиозни, пейзажите, портрети, цветя, животни и др. Според темата се използва и съответния стил на изработка. Всички показани творби могат да се видят на снимковия материал.
Ето какво каза директорката на музея Наталия Цветкова при откриването на изложбата.


ДОБРЕ ДОШЛИ В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ НА ГР. ЕТРОПОЛЕ, ХРАМ НА БЪЛГАРЩИНАТА И ПАЗИТЕЛ НА НАШИТЕ ТРАДИЦИИ.
ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ СЕ РОДИ ИДЕЯТА ЗА УРЕЖДАНЕ ИЗЛОЖБА НА ГОБЛЕНИ. ТЯ СЕ НАЛОЖИ КАТО ПОСТОЯННО СЪБИТИЕ В КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА МУЗЕЯ. ОГРОМНИЯТ ИНТЕРЕС КЪМ ИЗЛОЖБАТА ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ Я ПРЕВЪРНА В ТРАДИЦИЯ. ДНЕС НИЕ ОТНОВО ЩЕ ПОКАЖЕМ КРАСОТАТА, СЪТВОРЕНА С ИГЛА И КОНЕЦ ОТ 16 МАЙСТОРКИ -ГОБЛЕНАРКИВ ЕТРОПОЛЕ.
ВСЯКА ГОДИНА ПРЕДСТАВЯМЕ НОВИ, ОРИГИНАЛНИ И РАЗЛИЧНИ МОДЕЛИ ГОБЛЕНИ. УДОВЛЕТВОРЕНИЕ ЗА НАС Е ФАКТЪТ, ЧЕ ТАЗИ ИЗЛОЖБА СЕ РАДВА НА ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ СРЕД ПОСЕЛИТЕЛИТЕ НА МУЗЕЯ.
В НАСТОЯЩАТА ЕКСПОЗИЦИЯ СМЕ ПОКАЗАЛИ 70 ГОБЛЕНИ, РАЗНООБРАЗНИ ПО СЮЖЕТ - ОТ ПОРТРЕТИ, РЕЛИГИОЗНИ, ПЕЙЗАЖИ, ДО ЦВЕТЯ И ЖИВОТНИ.


ТАЗИ ИЗЛОЖБА НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ВЪЗМОЖНА БЕЗ ЖЕНИТЕ, КОИТО ПРЕНЕСОХА УЮТЪТ И ТОПЛИНАТА ОТ ДОМОВЕТЕ СИ ПРИ НАС В МУЗЕЯ:
1. Павлинка Стаменова
2. Цанка Цолова
3. Иванка Павлова
4. Петя Михайлова
5. Цветелина Стаменова
6. Данка Василева
7. Веска Кубетска
8. Стела Радкова
9. Веселка Лакова Ю.Виолета Лазарова
11 .Василка Брейчева
12. Мария Петкова
13. Николина Червенякова
14. Весела Цанова
15. Гергана Цакова
16. Цветелина Димитрова
МИЛИ ЖЕНИ, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА УЧАСТИЕТО И ОТ СЪРЦЕ ВИ ПОЖЕЛАВАМ ЗДРАВЕ И ВДЪХНОВЕНИЕ, ДА НИ РАДВАТЕ И В БЪДЕЩЕ С ВАШИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО.


ОТКРИВАМ ИЗЛОЖБАТА „МАГИЯ И РЕАЛНОСТ". ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ДА СЕ НАСЛАДИТЕ НА НЕПОВТОРИМОТО ИЗЯЩЕСТВО, СЪТВОРЕНО ОТ СРЪЧНИТЕ РЪЦЕ НА МАЙСТОРКИТЕ - ГОБЛЕНАРКИ В ЕТРОПОЛЕ.


Изложбата ще бъде открита за посетители до 31 март.