Това заяви Филчо Филев, експерт “Екология и стопанска дейност” във фирма “Шеле-България”, които имат договор с общината за чистотата на Ботевград. Още през 1990 година капацитетът на сметището е изчерпан, а в момента никой не може да каже каква точно е територията му. Неконтролируемо то се е разраснало почти два пъти. Сметището няма ограда и заключващ се портал, което е законово изискване. На площадката няма и  битови помещения за служителите, които правят входящ контрол и охрана на сметището, нито гараж за техника.
Районът не е обезопасен и  на сметището всеки ден идват десетки роми и всякакви животни. “Многократно искахме съдействие от полицията и общината за обезопасяване на района и недопускане на тълпите роми, но абсолютно безрезултатно”- заяви Филчо Филев. На практика на площадката не може и да работи булдозер, защото няма къде да нощува. Ако го оставим и за една вечер, със сигурност на сутринта няма да има нищо от него – твърди експерът от фирма “Шеле”. А машината е верижна - 13 тона и е забрането да се движи по републиканските пътища, така че е абсолютно невъзможно да нощува на друго място, а сутрин да се придвижва до сметището.
Още на третия ден, след като са подписали договора, от фирма “Шеле” тръдят, че са внесли писмена молба в общината, за да получат проекта за експлоатация на сметището. Такъв обаче и до днес не е представен. Според Закона за управление на отпадъците от 2003 година общините бяха задължени да изготвят три проекта: за технологична експлоатация на депата за твърди битови отпадъци, за пожарна безопасност и за мониторинг в 30-годишен срок след затваряне на сметището. Крайният срок за изготвянето на тези проекти е бил 31 декември 2005 г!
Сметището гори денонощно в дълбочина т.н. сметищен газ, при което се отделят метан, етан, пропан и други газове, заяви Ф.Филев.  Как точно трябва да се изгаси – могат да кажат само специалисти, на които общината да възложи изработването на конкретния проект.
“Нашата фирма поддържа шест депа за твърди отпадъци в страната, но подобни проблеми няма никъде. Община Ботевград се е дезинтересирала тотално от проблемите с неправилната експлоатация на сметището. Написали сме осем писма с молба да обсъдим проблема, но общината отказва диалог” – твърди Ф. Филев.
Ботевград на практика няма депо за битовите отпадъци. Има площадка, на която просто се складират – обобщи експертът.
Според него горящото сметище крие големи рискове. Филев припомни, че преди 5-6 години заради подобна неправилна експлоатация се взриви сметището на Истанбул