За разлика от частната фирма, която събираше и извозваше боклука от Ботевград, общинското предприятие БКС чисти и около контейнерите, показа наша проверка. На много места – и в центъра, и в крайните квартали на града, площите около контейнерите бяха заприличали на сметища за всякакви отпадъци- счупени стъкла, мебели, части от автомобили, дрехи и други. Сега те са старателно почистени, видя наш репортер.


В рамките на месец предстои подмяна на амортизираните контейнери с нови. Също така се предвижда поставянето на нови кошове за отпадъци на повече обществени места в града.


Работниците на БКС се заеха и с привеждането на замърсените обществени пространства в чист и приветлив вид.  Днес ги засякохме да почистват площта около градската тоалетна зад читалището.


Междувременно от фейсбук тръгна екологична инициатива „Моите десет минути за Ботевград”. Идеята е всеки гражданин, излизайки от вкъщи и тръгвайки към центъра на града, да вдигне поне една хартийка или пластмасов отпадък от тротоара или тревна площ, и да ги изхвърли в предназначените за тази цел места, обясняват инициативните наши съграждани. Те призовават за повече отговорност по отношение на опазване на околната среда, за да покажем, че милеем за родния град и уважаваме труда на хората, които се грижат за чистота му.


При по-мащабни екологични инициативи от страна на граждани, ръководство на общинско предприятие БКС изрази готовност, че щe съдейства с всичко необходимо за осъществяването им.