От незапомнени времена Правец празнува своя събор или сбор на Тодоровден. Това е първата събота след Сирни заговезни. Традицията на празника ни препраща в тъмните робски години, когато, за да се сдобие човек с някаква стока, която не може сам да направи, трябва да чака „сбор”-а, да дойдат търговци и производители от близо и далеч, за да си купи каквото му е необходимо. Сведения за празнуването на събора на Правец има още в началото на ХХ век, когато официалната власт публикува  списък с панаирите и пазарите в България.


Тази година Тодоровден се празнува на 19 март. Правец трескаво се подготвя да посрещне своите гости от близо и далеч на тази дата.
Празникът има своята проекция и в днешният ден на града и общината. Тодоровден продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви. Има ги и шарените сергии, и кълцаните чушки с боб, и олелията на централния площад, и многото гости,  много срещи, изложби и веселие.


Исторически музей-Правец също се подготвя да посрещне много гости и жители на града в празничния ден, когато ще бъде открита изложбата „В ателието на тревненските майстори” на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна. Началото е от 10.30 ч. в залата за временни експозиции на музея. ЗАПОВЯДАЙТЕ!


Исторически музей - Правец ще има и щанд с традициона троянска керамика на базара на пл. „Тодор Живков”.


На 19 март Правец ще отбележи и една светла годишнина - 150 години от възстановяването на Правешкия манастир „Свети Теодор Тирон”.


В традиционните български празници, в народните традиции и обичаи има едно особено очарование и красота. Те поддържат онези искрици в душите ни, които са връзката с дълбоките корени на предците ни, за да възродим всички заедно огъня на съзиданието и градивността, да се опитаме да творим и работим за бъдещето на нашия град, на родния край, на България.


Освен изложбата „В ателието на тревненските майстори”, може да посетите още експозицията „България на длан”. Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков и експозицията „България и светът” също ще очакват своите посетители, съобщиха от Исторически музей – Правец.