Гости от близки и по-далечни населени места се стекоха на Тодоровден в Правец. Празникът на града започна с тържествена архиерейска Света литургия в манастира „Свети Теодор Тирон”, който днес чества 150 години от основаването си.

По традиция на днешния ден в центъра на града се състоя благотворителна изложба-базар на домашно приготвени кулинарни изкушения. За четвърта поредна година тя се провежда по инициатива на община Правец и Дневен център за възрастни хора с увреждания. Кулинарната изложба-базар бе реализирана с подкрепата на организации, фирми и граждани. Събраните средства от продажбата на лакомствата ще бъдат предоставени за нуждите на обителта „Св. Теодор Тирон”. Това съобщи Ваня Димитрова – ръководител на Дневен център за възрастни хора с увреждания.

Тази година Исторически музей – Правец участва в празничната програма на града с изложбата  „В ателието на тревненските майстори” на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна.
„Насочваме се към гостуващи изложби, за да разширим обхвата на нашата дейност и за да опознаем културно-историческите ценности и на други краища на нашата страна”, каза при откриването на експозицията Таня Борисова – директор на Исторически музей – Правец. Тя подчерта, че тревненските майстори са били най-известните иконописци, живописци и резбари през Възраждането. Тяхната слава се е разнасяла не само в България, но и извън нейните предели. Дело на тревненски майстори са и иконописите в храма на манастира „Свети Теодор Тирон” в Правец, на Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил” , в църквите в Правец, Осиковица и Своде. Иконостасите в църквата в Осиковица и в манастира в Колугерово са изящни произведения на изкуството на Тревненската иконописна школа.

Повече за самата гостуваща изложба и за тревненските майстори разказа Люба Цанева - уредник фонд „Изкуство” в тревненския музей – „Зографи от Трявна”. Тя сподели, че от дългогодишния си опит на музеен специалист е стигнала до извода, че именно малките градчета са тези, които съхраняват българския дух, които пазят, развиват и обогатяват  българските традициите.
„Иконописта е била строго фамилен занаят, който се е предавал само по наследство – от баща на син. Организацията в отделните ателиета е била много строга, обучението – много продължително – около 8-10 години. Иконата е била колективен продукт, никога не се е рисувала от сам човек. Самото изографисване е било съпроводено със съответното ритуално действие. Живот на иконата вдъхвал най-добрият зограф във фамилията, т.е. той се затварял в стая и изписвал лицето, очите и ръцете на иконата. Очите трябвало да бъдат изписани така, че да следят очите на човека, който съзерцава иконата”, разказа Люба Цанева.

Празничната програма, посветена на Тодоровден, продължи в центъра на Правец. Поздрав и благопожелания към гостите и жителите на града отправи кметът Румен Гунински. Към хубавите пожелания се присъедини и Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. „Нека Господ, по молитвите на Свети Великомъченик Теодор, да Ви дарува със здраве, дълголетие, духовно и материално преуспяване”, каза Дядо Владика.

За доброто настроение на присъстващите на празника се погрижиха фолклорни състави и изпълнители при читалище „Заря”- Правец. Кулминация в празничната програма бе концертът на популярния народен певец Николай Славеев.