В Исторически музей – Ботевград прозвучаха стихове и есета, посветени на живота и делото на видния ботевградчанин Стамен Панчев, загинал в Балканската война през 1913 год. Преди началото на поетичното събитие, директорът на музея Тодорка Коцева призова присъстващите в зала „Орханиец”  да станат на крака и с едноминутно мълчание да почетат паметта на поета и паметта на жертвите на терористичния акт в Брюксел. След това тя даде думата на второкласника от ОУ „Н. Й. Вапцаров” Борил Антонов, който рецитира емблематичното стихотворение „Сине мой”.


По азбучен ред поетите от Сдружение на литературните творци „Стамен Панчев” и Литературен клуб „Стамен Панчев” представиха творбите си. Общо 22-ма творци от двете организации взеха участие в събитието. Стиховете на колегите им по перо, които нямаха възможност да присъстват - Симеонка Влайкова, Малинка Цветкова, Мико Дончев и др., бяха прочетени от Румяна Иванова и Билян Илиев.
В края на проявата думата поиска наш съгражданин, който сподели, че неговият баща и синът на Стамен Панчев са учили заедно във военното училище. Той рецитира през сълзи стихотворението „Войнишки сън”, което придаде трогателен завършек на вечерта.


Снимки на Стамен Панчев бяха подредени и в документалната изложба, която бе открита тази вечер също в зала "Орханиец". Тя е посветена на 150 години от преобразуването на село Самунджиево в град Орхание /днешен Ботевград/. Експозицията съдържа снимки, документи, дипломи, интересни статии от стари вестници, първия часовников механизъм на символа на града - всичко това от фонда на Историческия музей. Тя ще бъде на разположение на гостите на музея до 2 април, съобщи Тодорка Коцева.


„Войнишки сън” прозвуча и пред паметника на поета на площад „Саранск” в Ботевград, където в знак на уважение и признателност към неговото дело цветя поднесоха: председателят на ОбС Мартин Тинчев, зам.-кметът на общината Цветелин Цветков, ТПГ „Стамен Панчев, градски хор „Стамен Панчев”, училища, неправителствени организации, носещи името на поета, представители на училища, културни институции, граждани. 


По-рано днес за учителя и общественика Стамен Панчев разказаха в своя презентация учениците от 12 „д” клас на ПГТМ „Христо Ботев”. Компютърната разработката бе представена в градската библиотека „Иван Вазов”. Тя бе посветена на 150 години от градското начало на нашия град. Презентацията проследява най-значимите дати, събития и имена, свързани с историята на Ботевград.