Децата които са хоспитализирани в „Св.Анна” и Инфекциозна болница са с инфекция причинена от Norovirus. Това показват резултатите от направените първи изследвания!  Това съобщиха от пресцентъра на болница „Света Анна”.
Понякога го наричат и вирус на "круизния кораб". Не е страшен и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни.Вирусът причинява гастроентерит и често се нарича и „стомашен грип” или „хранително натравяне”. Симптомите включват: гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболиие, температура, мускулни болки.
Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни. Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите. Вирусът може да се открие във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици. Хората могат да се заразят при ковсумирането на заразени храни и напитки, докосването на повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата.
Заразяването става и чрез директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми, като грижейки се за някой, който е болен или яденето на едни и същи храни или използването на едни и същи прибори за хранене с някой, който е болен.
За да се предпазите от този вирус, трябва да предприемете следните предпазни мерки:
• Мийте си ръцете в продължение на 20 секунди, особено след като сте ходили до тоалетната, сменяли сте памперси, преди хранене или преди готвене на храна.
• Преди консумация, внимателно измивайте плодовете и зеленчуците.
• Изчистете и дезинфекцирайте добре заразени повърхности, веднага след заболяване, като използвате препарат за почистване съдържащ белина.
• След заболяване, веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса (използвайте сапун и гореща вода).
• Измийте и почистете повръщано и/или фекалии в тоалетната чиния и се убедете, че районът около нея е чист.
Лица, който са заразени с норовирус не трябва да готвят, докато имат тези симптоми. Те трябва да продължават да избягват да готвят в продължение на поне три дни след като са оздравели. Храна, която може да е заразена от болен човек трябва да се изхвърли навън.
Важно е хората да не бъркат „стомашният грип” с истинския „грип”, който също е най-разпространен през зимните месеци.