За шести път художничката от Трудовец Венетка Нитова представя самостоятелна изложба на свои картини в Ботевград. 27 платна, вдъхновени от пролетта и красивата природа на родния край, са подредени в зала "Орханиец" на Историческия музей. Някои от картините вече са продадени, съобщи директорът на музея Тодорка Коцева при представянето на художничката и нейното творчество.


Изложбата е озаглавена „Роден край – мой живот, сила и вдъхновение”. Авторката съобщи пред аудиторията в залата, че я посвещава на своите родители. „Понякога пренебрегваме мястото, където живеем. Пропускаме да го видим с отворени очи и сърца, забързани в ежедневието. За съжаление това се случва и с близките ни хора, а не би трябвало да е така”, каза художничката.


Сред гостите в залата бе кметът на Трудовец Веселин Драганов, който поздрави Венетка Нитова по повод поредната й самостоятелна изложба. „Трудовец за пореден път показва, че е огнище и родно място на големи таланти”, каза той. Веселин Драганов благодари на художничката за това, че в картините й са намерили място най-красивите местности на село Трудовец. Кметът на Трудовец пожела на Венетка Нитова да е здрава, да продължава да твори със същия емоционален заряд, а картините й да стигат до всички точки на света.


Венетка Нитова открива първата самостоятелна изложба през 1999 година в Ботевград. Следват редица изложби в страната и чужбина. Участва във възстановяване на стенописите на църквата в Осиковска Лъкавица. Нейни картини са притежание на частни лица от България, Холандия, Германия, Испания, Италия, Израел и други държави.


Венетка Нитова участва и в двете издания на инициативата на общината „Лятна академия”. Тя обучава безвъзмездно деца и ученици, които посещават академията и проявяват интерес към изобразителното изкуство.