На 14 април /четвъртък/ от 17.30 часа в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград ще се състои премиерата на документалния филм „Фолклорното богатство на Георги Попиванов за поколенията”. Поводът за събитието е 138 години от рождението на известният фолклорист.
Инициативата за представяне на документалния филм е на неправителствената организация, носеща името на Георги Попиванов.


Георги Попиванов е роден в Трудовец. Той е дългогодишен учител по български език и литература в Орхание и други градове на страната. Придобива европейска известност с научния си принос в областта на диалектологията и фолклористиката. Георги Попиванов събира за поколенията 1615 народни песни, приказки и легенди. Оставил е на науката 18 езиковедски, 10 фолклористични и 26 литературно-критични и публицистични трудове.
Плод на дългогодишния му труд са книгите „Софийският говор”, „Орханийският говор”, „Из миналото на Орханийска околия” и др.


Георги Попиванов е почетен гражданин на Ботевград. Фондацията на неговото име бе учредена през 2011 год. За председател на фондация бе избран Димитър Димитров, изпълнителен директор на МВБУ.
Идеята за учредяване на фондацията е на инж. Ана Велкова, съпруга на Драгомир Велков, който е внук на Георги Попиванов.
Целта на фондацията е да запази творчеството на именития жител на Трудовец, както и да съдейства за преиздаване на неговите книги.