На 18.04.2016 г. се навършват 35 години от официалното откриване на Исторически музей - Правец с първата постоянна музейна експозиция. Една годишнина в съвременното летоброене на нашия град – 35 години от откриването на Исторически музей- гр. Правец и 45 години музейно дело в общината.


Исторически музей – Правец заема по достойнство своето място в музейната мрежа на Република България. Вече 35 години развива широка събирателска, експозиционна, научно-проучвателска и популяризаторска дейност. Опазването на наследството от миналото е наша мисия и отговорност пред бъдещето. Не случайно музеят като институция е открит на датата 18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата. Защото основните задачи на музея са събиране, документиране, опазване и популяризиране на паметниците на културното наследство на региона. Вече 35 години Исторически музей – Правец изпълнява тази мисия.


По повод годишнината Исторически музей - Правец организира на 18 април 2016 г. поредица събития. Две са гостуващите изложби, които музеят представя на своите гости.
В 16.30 ч. в сградата до музея (бившата Валентина) се открива съвместна изложба с експонати на Регионален исторически музей - Търговище „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото” – представя мъжа в характерната за него среда на общуване в края на ХІХ и началото на ХХ в. - на улицата, в бръснарницата, кафенето, кръчмата, шивашкия салон, фотото. Всеки ще може да се потопи в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена”, когато да си кавалер е преди всичко въпрос на чест. В експозицията оживява епохата, чийто главен герой е „Гошко Хубавеца”, „вечният ерген” от едноименната стара градска песен. Оживяват и позабравените занаяти на бръснаря, шивача, кръчмаря, ваксаджията.


В залата на Исторически музей – Правец представяме гостуваща изложба от Националния етнографски музей - София под надслов „Птиците в традиционната култура”. Птиците като символ присъстват в украсата на произведения керамика, дърворезба, шевици и накити през епохата на Възраждането.


По повод празника обновихме и музейната експозиция. Продължаваме празника в 18.00 часа в зала „Правец” на НЧ „Заря 1895” с тържествено честване и празничен фолклорен концерт с участието на Представителния танцов ансамбъл.


Музеят е мястото, където се срещаме с нашето минало, с нашето настояще, с нашето бъдеще. Той е своего рода емблема на града, легитимира го пред гости - наши и чужди.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!