Критериите за номиниране на най-изявени дейци в областта на образованието и културата от Софийска област, които да бъдат отличени от Областния управител по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, бяха определени на открито заседание на постоянно действащата ресорна комисия към Областната администрация
Членовете на Комисията по образование, култура, вероизповедание, спорт, читалищна дейност и медии след продължителни обсъждания приеха решение да предложат на Областния управител няколко категории, в които да раздаде отличия.


В сферата на образованието
Наградите да се присъдят за значими педагогически, творчески и професионални постижения и по повод юбилейна годишнина, или за изключителни успехи в педагогическата работа и висок професионализъм на: училище; ръководство на Учебно-възпитателно заведение; педагози и ученици.


В сферата на културата
Деец на културата - за цялостен принос и по случай юбилейна годишнина или за високи творчески постижения.


В сферата на читалищната дейност комисията предлага да се има предвид и отбелязването и включването в Кампанията „160 години Общонародно читалищно дело“ (1856 г. – 2016 г.), която се провежда под патронажа на президента на Републиката г-н Росен Плевнелиев. В тази категория Областният управител да награди читалище от Софийска област за неговата активна дейност, съхраняване, популяризиране и развитие на българските традиции.


Участниците в заседанието предлагат да се създаде и нова категория – за „Най-изявена самодейна формация“ – самодейна танцова формация /фолклорна група, самодейна театрална формация за възрастни или детско-юношеска театрална формация, хорова формация/. Всички присъстващи подчертаха, че присъждането на отличия в тази категория ще бъде изключително трудно, имайки предвид многобройните самодейни състави в Софийска област, всеки от които е уникален сам по себе си.


Обсъдени бяха и други различни предложения на членове на комисията, които ще бъдат предложени на Областния управител.
Конкретните номинации в различните категории и мотивация за предложенията си членовете на комисията трябва да изпратят в областна администрация в срок до 3-ти май. Предложенията ще бъдат разгледани от областния управител.


Заседанието продължи с представяне на съвместна инициатива на Областния управител на Софийска област и Фондация „Подарете книга” във връзка с отбелязването на Международния ден на детската книга. Целта на събитието е да бъдат стимулирани децата от социалните институции в Самоков, Разлив, Доганово и Долна баня да четат, да интерпретират и съпреживеят литературните произведения. Освен това те ще трябва да покажат и своята артистичност. Ще имат възможност да дискутират темата за равенството и приятелството с доброволци и техни връстници от училищата в съответните общини.