Гласуването вече ще е задължително. Това реши парламентът с окончателното приемане на поправка в Изборния кодекс, с която упражняването на вот е граждански дълг.

"За" гласуваха 109 (72 от ГЕРБ, 2 от Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 7 от БДЦ, 2 от "Атака", 10 от АБВ), "против" - 74 (1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 13 от Реформаторския блок, 3 от БДЦ и петима от независимите депутати) и "въздържал се" - 10 (5 от Реформаторския блок, 2 от БДЦ, 2 от "Атака" и 1 независим). Дебатите продължиха два часа и половина.

Парламентът отхвърли предложението на ДПС след текста "гласуването е задължително, извършва се лично и представлява изпълнение на гражданския си дълг" да се добави "като се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува."

Отхвърли се и предложението на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов в кодекса да се включи и текст от фейлетона "Избирателен закон" на Алеко Константинов.

Депутати от ГЕРБ признаха пред "Дневник", че задължителното гласуване ще падне в Конституционния съд, но го подкрепят заради Патриотичния фронт. Причината за подкрепата им е, че иначе става хаос и нито едно предложение няма да събере подкрепа.

Социалистите Янаки Стоилов и Филип Попов обявиха, че няма участват в сезиране на Конституционния съд, а ще излагат пред гражданите промените в Изборния кодек