Борисов е поискал оставката и на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов
Депутатката от ГЕРБ, избрана от  Софийска област,  Ирена Коцева ще подаде оставка заради съмнителна обществена поръчка на фирмата на нейния съпруг Димитър Коцев за изработването на 60 спирки за столичния градски транспорт. Новината за оставка бе съобщена в петък от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото Коцева е пожелала да се оттегли.
 
Стана ясно, че решението на Коцева е резултат от проведен сутринта разговор с премиера Бойко Борисов. Премиерът е настоял пред столичния кмет Йорданка Фандъкова и за оставката на заместника й по транспорта Любомир Христов. Министър-председателят е провел разговори с нея, след като Нова телевизия излъчи разследване за съмнителната сделка
 
Въпросната обществена поръчка е на стойност 236 730 лева. Възложител е Центърът за градска мобилност. Според експерти, цитирани от Нова тв, цената на спирките е двойно по-ниска.
 
Нова телевизия показа и снимки на служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на Коцеви в Самоков. Той е ходил многократно там през почивните си дни. Заместник-кметът Христов призна за познанството си със семейство Коцеви, но обясни, че не той е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.
 
"Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет", коментира Христов. Шефът на Центъра за градска мобилност обеща проверка на случая.
 
Ирена Коцева обяснява, че няма представа какви поръчки е печелила фирмата на мъжа й.
 
"Това, за което знам, са малки поръчки (на фирмата на мъжа ми), които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка", допълни тя.
 
Все още няма коментар на кмета на София Йорданка Фандъкова.

AC