На трети май тази година се навършват 90 години от рождението на Михаил Пенчев (03.05.1926 - 07.12.96) 


По този повод качваме кратка биографична справка за човека, когото етрополци наричаха с огромна любов и преклонение пред театрално-литературното му творчество Мило Писеца.
 
Михаил Николов Пенчев е роден в гр. Етрополе. По професия е икономист. От 1945 година участва в художествената самодейност, а от 1956 година ръководи любителски театрален колектив. Постановчик-режисьор е на повече от 40 пиеси. Първоначално пише интермедии, естрадно–сатирични програми и еднократни пиеси, играни с успех на сцената на читалището и участвали на фестивали на любителския театър в страната. От 1970 година е познат сред читателите в града ни с късите си разкази. Има над 40 разказа, повечето от които отпечатани във в. “Етрополски преглед” и участвали на празниците “Етрополска зима”.
Автор е на многоактните пиеси: “Рожби на дявола”, “Фиаско”, “Недоразумение” и “Дупка в морето”. Последните две са поставени от театралната трупа при читалище “Тодор Пеев” в гр. Етрополе.
Дългогодишен председател на читалището, изявен деятел на културата, един от основателите на „Клуба на дейците на културата”, съосновател на популярния в страната „Празник на етрополските зетьове”.
Автор е на две книги. Първата е посветена на театралната трупа: “100 години театрална трупа при Читалище Тодор Пеев Етрополе”, която обстойно описва историята на читалищния театър, изиграните пиеси, участниците, представя  много факти и събития, както и снимков материал от живота на театралната трупа от създаването й до 1995 год. Втората книга – „Преживени години” е автобиографична и разкрива интересни моменти от живота му в Етрополе, Самоков, София, Чамкория и любопитни случки, свързани с царското семейство и събитията от онова време в България.
Член е на литературния кръжок “Христо Ясенов” от 1972 година. След смъртта му  театралната трупа към читалището, в знак на признателност, приема името “Михаил Пенчев”


Биографията и снимката качваме с любезното съдействие на Николай Пенчев. Снимката е от ролята му в пиесата "Кой командва вкъщи?"