Вчера се навършиха 90 години от рождението на големия драматург-постановчик, театрален и културен деец Михаил Пенчев – Мило Писеца.
По този повод неговият син и продължител на театралното му дело Николай Пенчев като ръководител на Театрална трупа предостави за посетителите на нашия сайт откъс от   книгата „100 години Театрална трупа” на Михаил Пенчев.
 
БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ТРУПАТА:
Театралната трупа „Михаил Пенчев” е наследник и продължител на дългогодишните традициите на театралното изкуство в град Етрополе, започнало успоредно със създаване на Народното читалище „Напредък” през 1871 год.  от възрожденеца Тодор Пеев – просветител и книжовник, съратник на Васил Левски. Като пръв председател на читалището, той посява и семената на театралното изкуство в град Етрополе, автор е на пиесите „Фундолеску” и „Даскал Генко”.
През тези първоначални години театърът  все още се утвърждава като форма на изкуство, а като официално начало на театралната трупа  се посочва от източниците  годината 1895 и пиесата  „Шаран”.
Тогава за първи път са създадени вече необходимите условия за театър: сцена, завеса,  декори, пиеса, място за публиката, всички те в коридора на местното училище и най-важния компонент – ентусиазирани и можещи артисти – самодейци.
На 20 януари 1925 год., след като е подета инициатива от Дойно Кръстев Левчев – кмет на Етрополе (1906-1910 год.), Александър Тацов – директор на класното училище и председател на читалището след много трудности се завършва новата сграда на читалище „Напредък”. Изградена е изцяло от дарителски средства и доброволен труд, а театралната трупа след тържественото откриване представя драмата „Иванко” с голям успех. В този период от време от първите десетилетия на века се играят класически пиеси на български и чужди автори като: Вазов –„Службогонци”, „Хъшове”, „Към пропаст”, на Страшимиров – „Вампир”  и „Свекърва”, на Яворов – „в полите на Витоша”, на Ст. Л. Костов – „Големанов”, още и пиеси на Островски, Грибоедов, Гогол, Молиер и Шилер…
За периода 1930 – 1944 год може да се каже, че е период на укрепване на театралната трупа, като през 1932 год. Управителният съвет на читалището решава да я обособи като самостоятелно звено със собствен правилник и управително тяло.
През времето 1931 – 1955 год. като постоянен ръководител, режисьор и постановчик е учителят Кръстьо Мишев, подготвил с любителската театрална  трупа над 20 постановки. Като режисьори и актьори са се изявявали също Иван Ив. Кацаров, Григор Н. Григоров. Изиграни са 31 многоактни и няколко едноактни пиеси сред които: „Халостникът”, „Чавдар”, „Благородникът”, „Шегите на дявола”, „Боряна”, „Българи от старо време”, „Тартюф” и т. н. От театралната трупа в този период тръгва и творческият път на един от най-добрите български кинорежисьори – Янко Захариев Янков, професор във Висшия театрален институт, познат ни от филмите „Стръмната пътека”, „Казаларската царица” и сериала „Под игото”
В следващият период от време 1956 – 1975 год. е „златното време” за театралната трупа, отличила се с много успешни постановки и достигнала  върхови моменти в своето развитие. Ръководител е постановчик – режисьор е Михаил Пенчев, а участниците самодейци са близо 50 човека. Поставената цел пред трупата е всички да получат достатъчна теоретична подготовка, да се доближат до професионалистите, а като важни елементи в постановките са нови изисквания за сценография, декор, реквизит и музикално оформление. Сключва се шефство с Театъра на младежта в София за методическа помощ.  Средно се играят по седем представления на сезон: „Вражалец”, „Кой командва в къщи”, „Бюро за женитби” и др., а първата постановка на „Балкански аристократи”  е играна 26 пъти. Трупата се представя силно на фестивалите на художествената самодейност и театралното изкуство в Самоков, Костенец, Сливница.. Силна актьорска следа ще оставят: Христо Тунджев, Иван Долутаров, Райна Колова, Петко Минев, Анка Маркова, Данчо Кирков, Христо Димитров. След този  силен период и до 1995 год. ръководител продължава да бъде Михаил Пенчев, а в състава ще се включат и утвърдят нови имена като: Малина Василева, Иван Пейчев, Николина Червенякова, Гаврил Цаков, Виолета Павлова и много други.
За изминалите светли години на съществуване на театралната трупа от 1895 год. до днес в нея са участвали над 220 актьори – любители, които са оставили светла диря с великолепни роли и участия в постановките.
След кончината на ръководителя на трупата Михаил Пенчев, отдал 50 – години на театралното изкуство като забележителен актьор, режисьор и постановчик през 1996 год. актьорите единодушно взимат решение трупата да носи неговото име: Театрална трупа „Михаил Пенчев”
За последващия по-нов период от време на театралната трупа „Михаил Пенчев” има свити нови постижения и успехи. Поставяни  са за първи път пиесите на големия български писател и драматург Йордан Радичков „Суматоха” и „Януари”, също така са играни Нушич с „Д-р” и „Народен представител”, Г.Данаилов с „Господин Балкански” и участие на театралната трупа с две представления в Република Македония, Вазов с „Двубой”, пиесата на патрона и основател на читалището Тодор Пеев - „Даскал Генко”, Христо Бойчев с „Полковникът птица”, пиесите „Няма да платим” на Дарио Фо и „Новото пристанище” на Ст.Л. Костов. Днес в трупата участват 15 до 20 актьори-любители със запомнящи се постижения и ярки роли, радващи се на любовта на публиката. 
Трупата успешно участва на фестивалите на театралното творчество, провеждани в Каварна, Лом и Трявна. На VІІІ международен фестивал на любителските театри в Каварна трупата завоюва 2-ро място за спектакъл с постановката „Януари”. Също така е носител на трето място за женска роля на Малина Василева в „Няма да платим, няма да платим”, както и на много други номинации дипломи и почетни грамоти за участие и принос в любителското театрално творчество. Ръководител и постановчик за най-новия период от време (1996 год. до днес) в трупата е Николай Пенчев, а като гост-режисьори са участвали Георги Габровски ( „Няма да платим, няма да платим”, „Двубой” „Даскал Генко” и „Януари” в съавторство с Николай Пенчев) както и Николай Атанасов – Шуши („Новото пристанище”).
За сезон 2011 год. трупата подготви спектакъла „Сако от велур” на Станислав Стратиев в памет на дългогодишния член на театралната трупа и секретар на читалището – Христо Димитров. Христо ще запомним като един от най-ревностните радетели на театралното изкуство в града ни и един от изключително добрите актьори, пресъздал на сцената многобройни роли.
 С този спектакъл на трупата се отбелязват и още няколко  важни годишнини: 140 – годишнината от създаването на Народно читалище „Тодор Пеев – 1871”, 70-годишнината от рождението на автора Станислав Стратиев и 15-годишнината от смъртта на дългогодишния ръководител на състава Михаил Пенчев.
Сценичен вариант, постановка и музикална картина е доказалият се вече тандем -  Георги Габровски и Николай Пенчев.
За сезон 2013 год. трупата представя една незабравима пиеса: „Господин Балкански” от Георги Данаилов, по мотиви на Алеко Константинов. Постановка на Николай Пенчев. Голямото предизвикателство да пресъздаде ролята на Господин Балкански пое Кирил Ботев, който се справи чудесно и получи признанието на журито на 6-тия международен фестивал на любителските театри на името на "Кръстьо Пишурката" в гр. Лом, което го отличи с трета награда за главна мъжка роля.
За сезон 2014/2015 трупата се представи пред етрополската публика с пиесата "Големанов" В гр. Лом, на 7-ми международен театрален фестивал на любителските театри, където  Първа награда за поддържаща женска роля взе Николина Червенякова за ролята на баба Гицка.
При участието си в "Театър без граници" Самоков, Трети театрален фестивал (20.10.2014 год.) номинация за поддържаща женска роля получи Иванка Лакова - Шефката, а номинация за мъжка роля взема Кирил Ботев - Големанов. Последваха и две представления на15 ноември 2014 год. -  в Димитровград, Сърбия и участие в Празници на изкуствата "Парцалев" 2015 в гр. Левски, посветени на 70г. гр. Левски и 90г. от рождението на Парцалев - на 16.06.2015год., където трупата се представи блестящо.


РЕЖИСЬОРИ И ПОСТАНОВЧИЦИ:
1. Петър Заимов – 1896 - 1904 год.
2. Александър Тацов – 1905 – 1913 год.
3. Стефан Гъдуларов – 1934 – 1938 год.
4. Найден Траянов – 1934 – 1939 год.
5. Михаил Попов – 1940 – 1943 год.
6. Слав Славов  - 1941 – 1943  год.
7. Иван Ив. Кацаров – 1938 – 1943 год.
8. Григор Н. Григоров – 1940 – 1943 год.
9. Янко Захариев Янков – 1941 – 1943 год.
10. Кръстьо Мишев – 1932 – 1955 год.
11. Стойко Манов – 1979 – 1982 год.
12. Михаил Н. Пенчев – 1955 – 1995 год.
13. Николай М. Пенчев – 1996 –
14. Георги Габровски (гост – режисьор)  2001 – 2005 год. и 2011 год.
15. Никола Атанасов – Шуши (гост – режисьор) 2008 – 2009 год.


П И Е С И,  играни след 1996 год.:
„Змията” - едноактна от Данчо Кирков – 1997 год., постановка Николай Пенчев
• За  празника на  ловното дружество в Етрополе
„Бюро за женитби” – 1997 год.
„Суматоха”  Йордан Радичков – 1997/98, постановка Николай Пенчев
„Народен представител”
 Бранислав Нушич – 1998/1999год, постановка Николай Пенчев
„Гоподин Балкански” Георги Данаилов 1999/2000, постановка Николай Пенчев
• Участие с два спектакъла в Р. Македония – Демир Капия, Неготино
„Д-р”  Бранислав Нушич – 2000/2001, постановка Николай Пенчев
„Даскал Генко” Тодор Пеев, постановка на Георги Габровски 2001/2002
„Островът”- автор Николай Пенчев, не е играна, в проект
• номинирана сред десетте най-добри за нова българска драматургия на конкурса „Иван Радоев”- гр. Плевен 2003 год.
„Двубой” Иван Вазов - Георги Габровски – 2001/02
„Няма да платим" Дарио Фо, постановка Георги Габровски – 2003/2004
• Участие на VІ Национален фестивал за любителски театри в Каварна
Награда за ІІІ то място за женска роля на Малина Василева
„Януари” Йордан Радичков  - 2004/2005, постановка Георги Габровски и Николай Пенчев
• Участие на VІІ Национален фестивал за любителски театри в Каварна
Наградена с ІІ-ро място за спектакъл, награда за музика за Юлия Габровска
„Полковникът Птица” Христо Бойчев – 2006/2007, постановка Николай Пенчев
• Участие на два фестивала в Каварна и Трявна
Номинация за поддържаща роля Николина Червенякова
„Новото пристанище” постановка  Никола Атанасов /Шуши/ – 2008/09
• Участие на фестивала в Лом на името на Кръстьо Пишурка Номинации за мъжка роля на Иван Пейчев и женска на Малина Василева
„Сако от велур” – Станислав Стратиев, сезон 2010/2011 год., постановка Николай Пенчев и Георги Габровски
• Премиера на 09.06.2011 год
• Второ представление на 05.07.2011 год.
• Участие на фестивал в Лом 05.10.2011 год  -  Номинации за главна мъжка на Иван Пейчев и главна женска на Илинка Райчинова
• Участие на „Театър без граници” гр. Самоков –  Номинации за режисура, цялостен спектакъл, мъжка роля, награда на публиката, номинация на Иван Пейчев за мъжка роля и поощрителна награда
"Господин Балкански"  Георги Данаилов по мотиви на Алеко Константинов, сезон 2012/2013 год., постановка Николай Пенчев
• Премиера Етрополе -
• Участие на 6-ти международен фестивал Лом на името на "Кръстю Пишурка, Трета награда за главна мъжка роля за Кирил Ботев в ролята       на Господин Балкански
• 21 октомври 2013 –Второ представление в Етрополе
• На 24 октомври - Участие на фестивала в Самоков "Театър без граници"
Номинация на Кирил Ботев за главна мъжка роля
• 2 юни 2014 - 17 международен фестивал на любителските театри Каварна
Номинация на Иван Пейчев за главна мъжка роля
"Големанов" Ст. Л. Костов, сезон 2014/2015, постановка Николай Пенчев
• Премиера в Етрополе за празника на град Етрополе
• Второ представление в Етрополе
• Лом, 7-ми международен театрален фестивал на любителските театри
Първа награда за поддържаща женска роля на Николина Червенякова за ролята на баба Гицка
• "Театър без граници" Самоков, Трети театрален фестивал (20.10.2014 год),
Номинация за поддържаща женска роля на Иванка Лакова - Шефката, номинация за мъжка роля на Кирил Ботев - Големанов 
• 15 ноември 2014 год. - представление в Димитровград, Сърбия
• Участие в Празници на изкуствата "Парцалев" 2015 в гр. Левски, посветени на 70 г. на гр. Левски и 90 г. от рождението на Парцалев - представление на 16.06.2015 год.
Архивните снимки получихме от Николай Пенчев