На редовното заседание на 28 април Общински съвет – Ботевград прие Програма за задържане на младите хора и привличане на нови заселници в Община Ботевград. Програмата бе изготвена от комисия, в която влизаха общински съветници и служители в общинската администрация. 


Програмата е изготвена с идеята да отговори на съвременните предизвикателства пред община Ботевград, в стремежа й да бъде предпочитано място за живот и отглеждане на деца, казва нейният инициатор Спасен Ценов. 


Самата програма съдържа 29 мерки, като предложенията са постъпвали и по време на предварителните обсъждания от граждани и неправителствени организации.  


Първият раздел е МЕРКИ ЗА НОВОЗАСЕЛНИЦИ


Програмата предвижда анкетиране на хората от други общини, които работят в Ботевград. Целта е да се получи отговор на въпроса какво би накарало тези хора да вземат решение да се преместят да живеят в Ботевград.


С подобна анкета могат да се проверят и нагласите на студентите и учениците от други общини, които учат в Ботевград.


Целта е да се съберат достатъчно мнения, за да се направи обстоен анализ за нагласите на хората и след това да се набележат конкретни мерки в местната политика.


В програмата е предвидено да се изработи сайт с полезна информация за Ботевград: природа, забавления, лайфстайл, образование, детски градини, условия за семеен бизнес и др.


Информационни кампании за предимствата на Ботевград като привлекателно място за живеене могат да се провеждат съвместно с работодателите  на големите фирми, които имат работници от съседни общини.


Според общинския съветник Спасен Ценов Ботевград трябва да се промотира много силно в социални мрежи,  защото именно в тях младите хора са активни потребители и информацията и посланията се разпространяват най-бързо.


Вторият раздел на програмата е МЕРКИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА


На първо място са поставени социалните мерки, които включват:


-Редуциране или премахване на таксите за детските градини за определени семейства 


Мярката цели да въведе социално подпомагане на семейства с деца, страдащи от заболявания или със социални проблеми. Тя включва: 


отпадане на таксата за детски градини за деца, освидетелствани с ТЕЛК над 70%.; отпадане на таксата за детски градини за деца сираци или полусираци; намаляване на таксите за деца от семейства, живеещи под прага на бедността. 


Създаване на общински фонд ин-витро


Добри практики за функционирането на такива фондове има в редица общини и могат да бъдат заимствани. 


Тристепенно финансово стимулиране на семейства с деца


Мярката предлага промяна в досегашния модел на стимулиране при раждане. Вместо еднократната помощ, която се дава от обищната при раждане, тя може да се дава на три етапа: при раждане, втората част, когато дете бъде записано в детска ясла или градина и третата, когато детето тръгне в първи клас в училище в общината.


Авторите на програмата предвиждат запазване на диференцирането на размера на финансовата помощ на база образование на майката. Освен това размерът за помощите на майките със средно и висше образование, които са родили второ и трето дете  да бъде завишен, а майките  с инско образование да получават за второ и трето дете помощи в натура /памперси, детски храни и дрехи/.  Предвижда се въвеждане на условие за получаване на помощта да бъде служебна бележка от личен лекар от общината, че детето е редовно имунизирано в първите три месеца от раждането. 


Помощите, получавани при записване на детска ясла или градина, се обвързват с условието минимум тримесечно посещаване на детското заведение с не повече от 5 дни безпричинни отсъствия.


Подобен ще бъде и критерият за получаване на помощ при постъпване в първи клас.


„Въвеждането на тристепенното финансово стимулиране на семейства с деца ще подпомогне не само раждането на деца в общината, но и ще улесни родителите при отглеждането им, ако те останат тук. 


Допълнителни условия за получаване на финансова подкрепа ще ограничат до минимум възможностите за злоупотреба от недобросъвестни родители, които не живеят и не отглеждат децата си в общината и ще осигури реално присъствие на децата в детските заведения и училищата.


ОБРАЗОВАНИЕ


Децата и средата за тяхното отглеждане са един от основните въпроси, които тревожат родителите при вземане на решение за оставане или завръщане в Ботевград. Създаването на добра среда за детско развитие ще бъде предпоставка за трайно установяване на много семейства. Пакетът от мерки в този сектор цели именно организиране на плодотворна среда за детско развитие.


1. Годишна атестация на детски градини и училища от родители за качеството на обучение, средата, материалната база, преподавателите и т.н.


2. Организиране на Общински олимпийски игри за деца и ученици


3. Обучение на един преподавател от всяка детска градина по метода на Мария Монтесори


4. Въвеждане на контрол на достъпа и видеонаблюдение в училищата


5. Проучване на възможностите за въвеждане на специализирани паралелки в училищата (актьорско майсторство, музикални, танцови)


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Здравеопазването и неговото качество са друг важен фактор, оказващ влияние върху избора на град за живеене. Ниското качество на услугата може да бъде сериозна причина за миграция на населението. Целта на мерките е свързана с подобряване на този важен фактор при избор на място за трайно установяване.


1. Годишна атестация на местното здравеопазване относно удоволетвореност и качество


2. Подпомагане на местна аптека за денонощна работа


ТУРИЗЪМ И СВОБОДНО ВРЕМЕ


Голяма част от младите хора намират малкия град за скучен, поради липсата на занимания за тях и децата им. Същото важи и за прибиращите през уикенда съграждани. Целта на мерките са създаване на повече условия и инициативи за туризъм и развлечение в рамките на града, в които да са въвлечени жители от различни поколения. 


1. Подпомагане на местно туристическо дружество, което да създава условия и инициативи за местен туризъм, организиране на семейни събития и т.н.


2. Изграждане на на велоалеи към Врачеш и Трудовец


3. Възстановяване на съоръженията (пейки, маси, беседки) за семеен отдих и излети на Рудешки дол, Зелин и др.


4. Подпомагане на местни младежки инициативни групи за провеждане на събития, концерти и фестивали (предложена от гражданите)


5. Лятна Академия


ТРУДОВА ЗАЕТОСТ И ДРУГИ МЕРКИ


Трудовата заетост и справедливото заплащане се изтъкват като съществени проблеми за младите хора, искащи да останат или се върнат в общината.  Като една от мерките в  програмата е предвидено ежегодно да се организира събитие „Стаж и работа” съвместно с Бюрото по труда за стажантски и летни програми, обявени от местни работодатели за студенти и ученици.


Освен това авторите на програмата предлагат да се  проучи възможността за възстановяване на студентските автобуси в петък и неделя. Идеята на тази мярка е срещу представяне на студентска книжка, студентите да получават директен превоз до Студентски град за символична сума или безплатно. Целта е младите хора да имат по-добра и улеснена възможност за транспорт до родното си място, което от своя страна да се превърне в предпоставка да пътуват до Ботевград по-често и да запазят връзката си с града.


ИКОНОМИЧЕСКА ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМИТЕ


Правилната интеграцията на ромите е от ключова важност, особено за градове като Ботевград, където процентът на тази група е значителен. Образованието и работата са първи по важност в нея. 


В програмата са разписани конкретни мерки за реализиране на малки проекти за създаване на стимулираща среда за деца и младежи от ромски произход. Целта е да се постигне по-успешна интеграция  и намаляване на престъпността.


Създаване на младежки парламент


От опита на много български градове, създаването на младежки парламент ще има пряка полза за ангажирането на младите хора в социалния и обществен живот на Общината. Парламентът работи за решаването на актуални проблеми на младите хора в сферата на образованието, културата, екологията, обществеността, участие в местното самоуправление и местната администрация, мотивация на младите хора, борбата срещу насилието и др. Също така организира доброволчески инициативи и събития.


Парламентът може да бъде тясно обвързан с Младежкия Дом след неговото възстановяване.


Една от разписаните мерки в порграмата за задържане на младите хора и привличане на нови заселници предвижда създаване на 


Фермерски пазар за натурални и здравословни продукти


Възобновяване на местен фермерски пазар за натурални и здравословни продукти веднъж седмично в определен ден и час по подобие на фермерски пазар „Римската стена“ в София ще стимулира местната икономика и ще затвърди имиджа на Ботевград като зелен град, подходящ за живот и отглеждане на деца. 


Повече подробности за програмата може да научите от новия брой на „Ботевградски вестник плюс”. Тя ще бъде дискутирана и в предаването на кабелна телевизия „Ботевград” – „Още по темата”, което ще бъде излъчено утре – четвъртък /12 май/. В него ще участват общинските съветници Спасен Ценов – МК ГДБОП, Веселка Златева – БСП, Дамян Маринов – ГЕРБ и Йордан Йорданов – ОББО.