Всяка година от 1977 г. насам Международния ден на музеите се организира в световен мащаб. Мотото на 2016 година е „МУЗЕИ И КУЛТУРНИ ЛАНДШАФТИ”. Това е и темата на Генералната конференция на Международния съвет на музеите (ICOM), която ще се проведе в Милано, Италия 3-9 юли 2016. Целта на Международния ден на музеите е да се повиши информираността на обществеността, че „музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на култури и развитие на взаимно разбирателство, сътрудничество и мир между народите”. 


По повод Международния ден на музеите Исторически музей - Правец организира  поредица събития на 17 и 18 май 2016 г. Програмата включва на 17 май посещение на обекти от прилежащия културно-исторически ландшафт по поречието на р. Малък Искър в с. Калугерово - Чекотински манастир, Руски паметник, етнографска сбирка и оброчно място в чест на Свети Илия в м. Осените. Участва Дневен център за възрастни хора и хора с увреждания-Правец. 


В празничния ден на 18 май от 09.00 до 18.00 ч. Музеят и гостуващите експозиции отварят врати за гражданите и гостите на Правец. 


От 16.00 ч. с локум на клечка и бадемов ликьор музеят кани гостите да разгледат ретро експозицията „Аз съм Гошко хубавецът или мъжката суетност в миналото”. Тя връща към онези мъжки времена в края на ХІХ и началото на ХХ в., в характерната мъжка среда в кръчмата и кафенето, при бръснаря и ваксаджията, в шивачницата и при фотографа. Посетителите могат да си направят фотосесия с Гошко хубавеца.


От 17.30 ч. в залата на Исторически музей - Правец откриваме изложба „Експонатите разказват история”. Етнографски и археологически предмети разказват за обичаи, предназначение и древни обекти. Изложбата включва оригинална възстановка на гробно съоръжение от ІV в. и експониран на място гроб от археологически обект Пешова могила, с. Правешка Лъкавица


Тази година Европейската нощ на музеите се провежда на 21 май 2016 г. Първата нощ е организирана през 2005 г. от френското Министерство на културата и комуникациите, събитието вдъхновява музеите да отворят вратите си за обществеността до 24:00 ч. 


На 21 май 2016 г. от 18 до 24 часа Исторически музей-Правец и Музеен комплекс отварят врати на своите експозиции за посетители. 


В съзвучие с темата „Музей, генериращ туризъм”, чрез презентация музеят представя  атрактивни обекти с потенциал, прилежащи към културно-исторически ланшафт на община Правец.


„Традиционно облекло от Правешко” е темата на демонстрацията на характерни за района женски и мъжки носии.


От 20.30 ч. Исторически музей-Правец Ви кани „На кино под небето” с прожекция на филмите „Гладиаторът”, филм на режисьора Ридли Скот, Великобритания, САЩ, разпространител: Ю АЙ ПИ и „Нощ в музея 2”, филм на режисьора Шон Леви, САЩ, разпространител: Александра филмс.


 


ЗАПОВЯДАЙТЕ!