От 10:00 часа преди обяд в Професионалната гимназия „Тодор Пеев” и от 11:00 часа в СОУ „Христо Ясенов” бяха тържествата по повод завършване на средното образование на учениците от 12-ти клас.
И на двете тържества присъстваха кметът Димитър Димитров, заместник-кметовете Росица Христова и Стефан Борисов, секретарят на Общината Мариана Драганска и главен инспектор ПКВ Росица Иванова.
И в двете гимназии тържествата започнаха с посрещане на училищните знамена и смяна на знаменните групи.  И завършиха с последния звънец.
С прощални слова към досегашните им възпитаници се обърнаха директорките Десислава Найденова и Станка Димитрова. Пожеланието „за попътен вятър” в живота отправи Росица Христова.
В ПГ „Тодор Пеев” ги изпратиха с китка здравец и с българската погача. С кратката си и съдържателна програма малчуганите от ЦДГ „Еделвайс” също поздравиха абитуриентите за техния празник.
Победителите от специализираните състезания в това училище получават билет за влизане без приемен изпит в Минно-геоложкия институт.
И в двете гимназии учениците  се разделиха със своите учители с букети цветя, вълнуващи благодарствени думи и с нетърпението да поемат по самостоятелния вече път в живота.
Последният ден в училището! Красиво и вълнуващо тържество, красиво облечени момчета и момичета, свалили от плещите си сивотата на ежедневното облекло и на проблемите в училището. Този миг от живота на всеки млад човек се повтаря всяка година преди най-българския празник  24-ти май Денят на нашите просветители.
След това идват матурите, вълненията и копнежите по приемните изпити за влизане във висшите училища.
И  най-голямата дилема пред Великата порта на Живота с големия въпрос „А сега накъде?!”
.В днешния ден казваме, че изпращаме абитуриентите. За къде ги изпращаме? 
Та това са нашите деца, израснали под нашите грижи, изучили се в нашите училища, в нашия град. За къде ги изпращаме тогава? А дали някои от тях не ги отпращаме?! И те, объркани от безпорядъка, в който попадат след създадения ред в училището, не отпрашват за чужбина?
Обикновено казваме, че бъдещето е в тези млади хора, но това бъдеще го създаваме ние – техните родители и учители, държавните институции.
Все въпроси, които възникват спонтанно в най-светлия и изпълнен с много надежди и мечти ден на днешните абитуриенти от Етрополе.
И една надежда, породена от проливния дъжд, който се изсипа по време на тържествата. Особено това в СОУ „Христо Ясенов”. Дано наистина „да им върви като по вода” след завършване на образованието!
На добър път, мили млади хора!