В Скравена възпоменателното честване на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България завърши с тържествена проверка – заря. В провеждането й участваха три представителни роти от военно формирование 54 990 – Враца и военен духов оркестър от Оряхово. Тук бе и зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова, която прие тържествената заря проверка по повод 140 години от гибелта на Христо Ботев и в чест на всички герои, намерили смъртта си в борбата за свободата на Отечеството.


Сред официалните лица бяха още Димитър Делчев – народен представител от Реформаторския блок за Софийска област, Доц.д-р Георги Вълчев – зам.-ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”,  Иван Гавалюгов – кмет на Ботевград, Мартин Тинчев – председател на ОбС Ботевград и кметът на село Скравена Методи Методиев. 


Всяка година 2 юни ни събира пред паметника Костница, за да сведем глави пред подвига и саможертвата на героите, каза кметът на Скравена. Той представи гостите и последователно даде думата на всеки от тях.


„В продължение на  140 години ние пазим свята паметта за безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Нека помним не само техния героизъм, но и тяхната воля и стремеж за изграждане на нова, свободна България. Наш дълг е да предадем Ботевите завети за свобода, справедливост и човещина на идните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Вярвам, че можем, също като него, с всеотдайност и безкористност, с твърдост и последователност, с гордост и плам, да обичаме своето Отечество и да работим за неговото добруване и развитие”, гласеше част от изказването на кмета Иван Гавалюгов. В словото си той отдаде заслужено внимание и на онези родолюбиви жители на селата Скравена, Литаково и Гурково, които след разгрома на Ботевата чета, откупуват от турците главите на част от избитите четници, за да ги погребат по християнската традиция. „Именно този факт и съпричастността на местното население с революционно-освободителните борби дават основание през 1934 година Орхание да се преименува в Ботевград”, подчерта кметът. 
Иван Гавалюгов не пропусна да отправи благодарност към нашите съграждани, които тази година представиха Община Ботевград в юбилейния /70-и/ национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”.


Вълнуващо историческо слово произнесе доц. д-р Георги Вълчев. „140 години много партии се опитват да възседнат подвига на тези безсмъртни българи. И това продължава може би до безкрай…Никой обаче не можа да усвои идеята за свободата. Защото свободата е индивидуално, лично качество, то живее във всеки един от нас. И ние в нашите всекидневни избори трябва да решаваме - да пазим достойнството, честността или да предпочетем партийната вярност, да се борим за справедлива кауза или скрием мръсното си замогване зад високите довари на нашите нови палати, да подадем ръка на изпаднал в нужда приятел или да свием рамене и да кажем: Съжалявам, такова е времето…”. Ето в такива моменти трябва си спомним за онези скравенчани, които тогава вероятно са имали своите човешки страхове, но са ги надмогнали, за да упокоят душите на жертвите, които е дала майка България. Можем в такъв ден да си помислим каква България искаме да изградим, в каква България искаме да живеем, и действително да си мислим за тези млади момчета, които дадоха своя живот, момчета, които умряха в името на България, за да имаме държава, момчета, които знаеха какво е воинска и офицерска част преди още да имаме армия, момчета, които се кълняха пред воинското знаме преди да имаме национален флаг. Трябва да решим каква България искаме днес. И в такъв ден трябва да направим този размисъл. Един ден не е достатъчен, но той е достатъчен да се замислим в каква посока искаме да вървим”, гласеше част от словото на зам.-ректора на Софийския университет.


И в последвалите емоционални изказвания на депутата Димитър Делчев, председателя на ОбС Ботевград Мартин Тинчев и зам.министъра на отбраната Десислава Йосифова значимо място бе отделено на подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, на смелата постъпка на скравенци, откупили главите на избитите Ботеви четници, на ценностите, които дават посока в развитието на човека и осмислят неговия живот.


Преди тържествената заря водещите споменаха имената на национални и местни личности, обрекли себе си и дали живота си за свободата на България. С падане на колене и едноминутно мълчание хората на площада в село Скравена почетоха паметта на героите.