Археологът доц. Бони Петрунова днес посети Трудовец и средновековната църква „Свети Георги”.   Отец Панайот Караушев отслужи заупокойна молитва в памет на тези, чийто гробове бяха  открити при извършване на археологическите разкопки. На церемонията присъства кметът на общината Иван Гавалюгов, археологическият екип,  работил на обекта и трудовчани, съпричастни към усилията за запазване на историческия паметник.
„Църквата е малко бижу на средновековната архитектура. Впечатлена съм от това, което виждам.
Всичко, което се е случило до този момент като проучване и крайни резултати, е направено без никакво съдействие от страна на министерството на културата. И затова поздравявам кмета на общината и инициативната група, които са основата да се започнат проучванията  - заяви зам.министърът Бони Петрунова. -  В такива трудни времена да се пази народната памет и да се работи в тази посока е наистина много похвално и изключително родолюбиво дело.
Като археолог съм също силно впечатлена. Паметникът е великолепен. Това е едно малко бижу на средновековната архитектура.
Резултатите от самите проучвания дават повод за размисъл върху историята на този регион. И разбира се да се направи директна връзка с друг важен исторически паметник – Боженишки урвич, за който знаем, че е свързан със Шишмановци” – допълни тя.
Кметът Иван Гавалюгов заяви, че общината е длъжна да подкрепим -  финансово и организационно, проучването и реставрирането  на средновековната църква в Трудовец. „Ще търсим разбира се и други начини за привличане на средства освен собствените приходи на общината.
Очакваме да получим научния доклад на археолозите, които направиха първичното проучване.  Съобразно това, което се предвижда като развитие на процеса, ще търсим и възможности за финансирането му.  При всички случаи този исторически обект трябва да бъде реставриран и да стане част от интересен културно-исторически и религиозен маршрут в нашата община заедно с крепостта Боженишки урвич и други обекти” – заяви той.