Празникът по повод годишнината се състоя на 10 юни. Гост на тържествето беше Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, който приятно изненада училището с щедро дарение. В присъствието на представители на общинската и местната власт, много учители, ученици и родители той подари четири броя компютри, монитори, клавиатури и мишки за учениците, поднесе цветя и прочете поздравителен адрес. Празникът продължи в читалището. В малкия салон гостите с интерес разгледаха музейната сбирка, избелелите снимки предизвикаха умиление и спомени. От изложбата-базар закупиха красиви предмети, изработени от учениците. В големия салон тържествено настроение обхвана присъстващите, когато всички се изправиха на крака и изпяха химна на училището „Хубава си, моя горо” по стиховете на Любен Каравелов. Впечатляваща, богато илюстрована презентация запозна присъстващите с историята и дейността на училището от основаването му през 1825 година до днес. Тържествено слово произнесе директорът на ОУ „Любен Каравелов” – Корнелия Чакърова.


Гости на тържеството бяха още: инж. Николай Яхов - председател на ОбС – гр. Правец, зам. кметът на Община Правец - Катя Симеонова,  общинските съветници Цеца Георгиева и В. Бахчеванова, която е и председател на комисията по образование и здравеопазване, Г. Цветанова – главен експерт „ОЗСДСТ” и Н. Панчева -  главен експерт „Култура” в общинската администрация на Правец, Бистра Георгиева – кмет на с. Осиковица, Вилма Илиева – председател на читалище „Напредък”, представители на фондация „Назарянско милосърдно служение”, както и директори на учебни заведения, бивши и настоящи учители и възпитаници на училището, родители и граждани.


Зам. кметът Катя Симеонова прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Правец Румен Гунински и връчи плакет по повод 190-годишния юбилей на училището. Николай Яхов поздрави учениците и учителите за светлия празник, като им пожела много здраве, упоритост и успехи. Той поднесе красива кошница с цветя. Беше прочетен поздравителен адрес от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.


Цветя и поздравления изпратиха директорите на училищата от Община Правец, от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Липница, от ОДЗ „Слънце” с. Осиковица и ОДЗ „Звънче” с. Джурово, бивши учители и възпитаници на училището. Директорите на училищата „Христо Ботев” с. Джурово, „Васил Левски” с.  Видраре, „Христо Ботев” с. Разлив, „Н. Й. Вапцаров” с. Осиковска Лакавица  подариха MP3 радио-плеър, а Йордан Анков Йорданов, бивш директор на училището и кмет на селото – картина, на която е изобразена родната къща на патрона на училището - Любен Каравелов, в Копривщица.


Директорът К. Чакърова връчи грамоти на бивши преподаватели и директори за изключителен принос в развитието на образователното дело в ОУ „Любен Каравелов”, награди и изявени ученици. За първи път беше връчен диплом „Каравеловец”. Носител на наградата стана шестокласникът Васил Георгиев Стефанов.  


По съвместен проект на училището, читалището и къщата-музей „Любен Каравелов” в Копривщица званието „Каравеловец” ще се връчва всяка година на един ученик, отличил се с трайно високи учебни резултати, добро познаване на живота и творчеството на Любен Каравелов, ярки изяви в читалищните състави и достойно поведение.


Музикални поздрави поднесоха децата от ОДЗ „Слънце” с. Осиковица и женската певческа група за народни песни при читалището. 


"Венецът" на тържеството беше театралният спектакъл „Нашенци” – забавна компилация по творби на Чудомир. Спектакълът бе подготвен от ученическа театрална формация „Шарен свят” с ръководител Стефка Матеева, учител по български език и литература в ОУ "Л.Каравелов". Изключително талантливата игра на младите актьори бе бурно аплодирана от гостите. 


Празничният ден завърши с коктейл, който събра заедно различните поколения учители и радетели на училището, гости и общественици.


Директорът, преподавателите, учениците от ОУ „Л. Каравелов” и родителите изказват гореща благодарност на кмета на община Правец г-н Румен Гунински и служителите от общинската администрация, на всички ръководители на институции, дарители и участници, с чиято помощ, подкрепа и съдействие се реализира тържественото отбелязване на 190-годишния юбилей на училището.


Текст и снимки: ОУ „Любен Каравелов”