Учениците, които са положили изпити след 7-ми клас за прием в общински и държавни гимназии, подават заявления за първи и трети етап на класиране в училищата-гнезда.


За първи етап на класиране документи се подават от  16.06. до 21.06. За втори - от 28.06. до 30.06.2016г.включително, като  подаването на заявления става в училищата, в които учениците са класирани след първи етап на класиране. Срокът за участие в третия етап на класиране е от 11.07. до 13.07.2016 г., съобщават от Регионален инспекторат – София област. 


Заявлението е по образец и се получава от комисията по прием на документи. В него се подреждат желанията за училище, профил и специалност. Заявлението се попълва внимателно и четливо, като подреждането се извършва от най-желаните възможности низходящо към по-малко желаните. Попълването се извършва в присъствието на родител или настойник.


Заявлението трябва да бъде придружено със следните документи : удостоверението за завършен VІІ клас – оригинал и копие; служебна бележка с оценките от положените приемни изпити (за кандидатите от други области и копие); копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика – изисква се само за кандидатите, посочили в заявлението си специалност в професионални гимназии.


Във втори етап на класиране участват учениците, които не са приети или са приети по второ или следващо желание, но не са се записали. Заявлението се подава в училището, в което са класирани, като желанията не се пренареждат. Кандидатът може да се класира на по-предно свое желание или да запази мястото си от първия етап на класирането. 


За неуспелите да се класират, както и за неудовлетворените от втория етап на класирането и незаписали се ученици, съществува възможност за участие в трети етап на класирането. За целта учениците подават ново заявление, в което желанията може да се променят и пренаредят (само за останалите свободни места след втори етап на класирането), но не запазват мястото си от по-преден етап от класирането.


След записване на приетите ученици на трети етап на класиране за останалите свободни места следва етап на попълване на незаетите места по приемащи училища в срок до 05.09.2016 г. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища.