Общинският съвет не даде съгласи за внасяне на искане в Министерски съвет за отпускане на персонални пенсии на децата на Петър Костов – Пинко, който бе убит в нощта на 16 срещу 17 януари в Ботевград. Решението бе взето на основание становището, с което излязоха постоянните комисии към местния парламент: Не дава съгласие за внасяне на предложение до МС за отпускане на персонална пенсии, тъй като няма основателна причина за липсата на осигурителен стаж на починалия родител и не е на лице изключителен случай по смисъла на чл.92 от КСО.


В залата присъства дядото на децата – Косто Василев, който обясни пред ОбС, че е безработен, съпругата му е болна и че двамата се издържат само с нейната пенсия. „Трудно ще ни бъде да се грижим и за децата  с тези пари. Затова поисках Вашето съгласие, но след като така сте решили…Вярвам, че молбата ми няма да спре дотук”, каза той. 


На Косто Василев ще бъде предоставено копие от решението на ОбС, а той, от своя страна, може да го придвижи до съответните държавни органи. Те ще решат дали да вземат предвид мнението на местния парламент, или не.